Op 5 november nam de Raad formeel de gewijzigde verordening betreffende Europese milieu-economische rekeningen aan. Die wetgeving betreft het gemeenschappelijk statistisch systeem van de EU waarin economische en milieu-informatie worden samengebracht. De nieuwe regels breiden het toepassingsgebied van de Europese milieu-economische rekeningen uit met de invoering van bosrekeningen, ecosysteemrekeningen en milieusubsidierekeningen. De gewijzigde verordening heeft tot doel betere informatie te verstrekken over de Europese Green Deal, ter ondersteuning van de monitoring en evaluatie van de vooruitgang van de EU bij het behalen van haar milieudoelstellingen.
Achtergrond
Milieurekeningen zijn een statistisch systeem dat economische en milieu-informatie samenbrengt in een gemeenschappelijk kader om de bijdrage van het milieu aan de economie en de impact van de economie op het milieu te meten. Zij bieden een middel om de druk van de economie op het milieu te volgen en na te gaan hoe deze kan worden verminderd. Milieurekeningen ordenen milieugegevens uit vele domeinen met behulp van dezelfde concepten en terminologie als de nationale rekeningen, en geven dus de interactie tussen economische, huishoudelijke en milieufactoren weer en zijn daarom informatiever dan nationale rekeningen alleen. Milieurekeningen kunnen worden gebruikt om vragen te beantwoorden als: Welke industrie stoot de meeste broeikasgassen uit? Hoe beïnvloeden consumptie- en productiepatronen het milieu? Wat is het effect van economische beleidsmaatregelen, zoals een milieubelasting, op de productie van afval of luchtemissies? Hoe snel groeit de milieu-economie en hoe verhoudt deze zich tot de rest van de economie? Europese milieurekeningen worden gebruikt voor EU-beleidsvorming.
De huidige verordening (Verordening (EU) No 691/2011) inzake milieu-economische rekeningen omvat al zes modules: rekeningen voor luchtemissies, milieubelastingen per economische activiteit, materiaalstroomrekeningen voor de gehele economie, rekeningen voor milieubeschermingsuitgaven, rekeningen voor de milieugoederen- en dienstensector en rekeningen voor fysieke energiestromen.
De bestaande regels voorzagen in de invoering van nieuwe modules op latere basis van voorstellen van de Commissie. Op 11 juli 2022 nam de Commissie het desbetreffende voorstel aan. Op 15 december 2022 legde de Raad zijn onderhandelingsmandaat vast. Na één trialoog op 5 december 2023 en verschillende technische vergaderingen zijn het Europees Parlement en de Raad het eens geworden over de definitieve vorm van de verordening.
Nieuwe accountmodules
De huidige verordening betreffende Europese milieu-economische rekeningen stelt een gemeenschappelijk kader vast voor het verzamelen, opstellen, indienen en evalueren van Europese milieu-economische rekeningen. De verordening omvat zes modules, waaronder luchtemissierekeningen en milieu-gerelateerde belastingen.
Relevante en gedetailleerde gegevens van de lidstaten zijn essentieel om de EU op koers te houden om de doelstellingen van de Europese Green Deal te halen. Daarom introduceert de nieuwe verordening drie nieuwe milieurekeningmodules voor een uitgebreidere monitoring:
- Ecosysteemrekeningen, die gegevens verschaffen over de omvang en toestand van ecosystemen en over de diensten die door ecosysteemactiva aan de samenleving en de economie worden geleverd.
- Bosrekeningen, die specifiek bosgebieden en het aandeel dat beschikbaar is voor houtwinning meten, en veranderingen in de loop van de tijd traceren.
- Milieusubsidies, die hulpbronnen identificeren en kwantificeren die de Green Deal ondersteunen door middel van economische activiteiten en producten, de bescherming van het milieu en de bescherming van natuurlijke hulpbronnen.
De lidstaten zullen deze gegevens in 2025 en 2026 aan de Commissie (Eurostat) rapporteren.
Portaal voor statistische gegevens
De gewijzigde verordening introduceert een nieuw portaal voor statistische gegevens (statistisch dashboard) voor milieu-economische rekeningen, dat de belangrijkste indicatoren en gegevens van die rekeningen op een begrijpelijke en toegankelijke manier voor alle gebruikers zal samenvatten. Het zal ook gegevens bevatten over investeringen van de lidstaten in de beperking van de klimaatverandering. Het gegevensportaal zal vanaf december 2024 door de Commissie (Eurostat) worden beheerd en zal eenmaal per jaar worden bijgewerkt. Het zal voor het publiek beschikbaar zijn op de website van Eurostat.
Volgende stappen
Deze formele goedkeuring is de laatste stap in de gewone wetgevingsprocedure. De verordening wordt nu bekendgemaakt in het EU-Publicatieblad en treedt 20 dagen na de bekendmaking ervan in werking. Uiterlijk op 31 december 2024 en vervolgens ten minste om de twee jaar publiceert Eurostat gegevens en statistieken over de mitigatie van de klimaatverandering, met inbegrip van de daarmee verband houdende investeringen.
Binnen twee jaar na de datum van inwerkingtreding van de verordening zal de Commissie een verslag indienen over de kwaliteit van de beschikbare gegevens over energiesubsidies, met inbegrip van subsidies voor fossiele brandstoffen, over aanpassing aan de klimaatverandering en over water, en kan zij een wetgevingsvoorstel indienen om nog eens drie nieuwe modules over deze kwesties in te voeren.
Meer in senTRAL:
Bron:
- https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/11/05/eu-adopts-rules-to-better-measure-the-environment-s-contribution-to-the-economy:
- https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Environmental_accounts_-_establishing_the_links_between_the_environment_and_the_economy
Extra informatie: