Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Zes maanden sporten maakt je acht maanden jonger

Nieuws - 12/07/2024
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers


Regelmatige lichaamsbeweging verbetert niet alleen de fitheid, maar vertraagt ook aanzienlijk verouderingsprocessen. Een nieuwe Belgische studie laat zien dat zes maanden uithoudingstraining de epigenetische leeftijd met 7,7 maanden vermindert en de slagaders met 3,6 jaar verjongt.
Achtergrond van het onderzoek
De Bioklok-studie, uitgevoerd door de Ghent University Research for Aging Young (GRAY), Golazo Energy en H42, onderzocht of een biologisch meetbare klok in het lichaam het tempo van veroudering kan weerspiegelen en of deze klok reageert op korte termijn veranderingen in levensstijl. Traditionele meetmethoden zoals fysieke tests en bloedwaarden geven slechts inzicht in de huidige gezondheidsstatus en ziekterisico’s, maar niet in de snelheid van veroudering. De epigenetische leeftijd biedt hier een nieuw perspectief.

De epigenetische leeftijd is een maatstaf voor biologische veroudering, gebaseerd op veranderingen in DNA-methylatiepatronen die genactiviteit beïnvloeden. In tegenstelling tot de chronologische leeftijd, die de tijd sinds de geboorte aangeeft, weerspiegelt de epigenetische leeftijd hoe levensstijl en omgevingsfactoren zoals voeding, lichaamsbeweging, en stress de veroudering van het lichaam versnellen of vertragen.


De “epigenetische klok” (bron: EOS)
De interventie
33 vrijwilligers ondergingen zes maanden intensieve fietstraining, waarbij de trainingsintensiteit systematisch werd verhoogd op basis van hun startconditie. De training was gericht op het verbeteren van de VO2max, een maat voor aerobe fitheid. Voorafgaand aan het programma beoordeelde een sportarts de veiligheid van de deelnemers om deel te nemen.
Testmethoden en resultaten
De deelnemers ondergingen tests voorafgaand aan, halverwege, en na de interventie, waaronder metingen van hun basisconditie, lichaamssamenstelling, en hartslagvariabiliteit. Vragenlijsten peilden naar hun fysieke en mentale gezondheid, voeding, en medicatiegebruik. Epigenetische analyses werden uitgevoerd op bloedstalen om veranderingen in de epigenetische leeftijd te meten.
De resultaten waren als volgt:
  • Fysieke fitheid: VO2max steeg met 14,7% na 3 maanden en 19,8% na 6 maanden.
  • Lichaamssamenstelling: Vetmassa nam af, terwijl de vetvrije massa gelijk bleef.
  • Voeding: De voedingskwaliteit verbeterde, maar bleef onder de aanbevolen drempel.
  • Mentale gezondheid: Stabiliteit in algemene scores, met een significante verbetering in emotieregulatie.
  • Vaatwandstijfheid: Polsgolfsnelheid daalde, wat een verjonging van de slagaders met 3,6 jaar impliceert.
  • Hartslagvariabiliteit: Nam significant toe na 3 maanden.
  • Bloeddruk en rusthartslag: Beide vertoonden significante dalingen na zes maanden.

Impact van het trainingstraject op de epigenetische leeftijd van de deelnemers (bron: EOS)

Het onderzoek concludeert dat zes maanden intensieve uithoudingstraining een meetbare verjonging van de epigenetische leeftijd en slagaders kan bewerkstelligen. Dit wijst erop dat dergelijke programma's niet alleen de fysieke fitheid verbeteren, maar ook een positief effect hebben op het verouderingsproces. Werkgevers kunnen een gezonde levensstijl promoten door dergelijke trainingsprogramma’s te faciliteren. Het aanbieden van fitnesstrainingen en gezondheidsinitiatieven kan bijdragen aan een gezondere, meer veerkrachtige en productieve werkomgeving, met lagere ziekteverzuimcijfers.

Meer in senTRAL:
Bronnen:
  • Universiteit Gent - Zes maanden sporten maakt je acht maanden jonger
  • EOS Wetenschap - Een fitter lichaam is ook meetbaar jonger