Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Lange werkdagen en ploegenarbeid: Een risico voor suïcidale gedachten

Nieuws - 07/10/2024
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers


Lange werktijden en ploegenarbeid kunnen een negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid van werknemers, waarbij studies wijzen op een verhoogd risico op suïcidale gedachten. Dit artikel bespreekt de belangrijkste bevindingen uit recent onderzoek naar dit verband en benadrukt de noodzaak om psychosociale risicofactoren op het werk aan te pakken.
 
 
Achtergrond: Psychosociale risico’s op het werk

Suïcidale gedachten zijn een serieus probleem dat kan leiden tot suïcidepogingen, vooral onder mensen in de werkende leeftijd. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe werkomstandigheden, zoals lange werktijden en ploegendienst, bijdragen aan het risico op deze gedachten. Lange werktijden worden geassocieerd met problemen zoals oververmoeidheid, depressieve symptomen en een verhoogd risico op suïcidale gedachten. Ploegenarbeid, vooral nachtdiensten, leidt vaak tot slapeloosheid en emotionele ontregeling, wat werknemers extra kwetsbaar maakt voor psychische problemen.

 
De rol van werktijden en ploegendienst

Uit een nieuwe systematische review en meta-analyse in de Scandinavian Journal of Work, Environment & Health blijkt dat mensen die meer dan 55 uur per week werken een 65% hoger risico hebben op suïcidale gedachten in vergelijking met mensen die minder dan 40 uur per week werken. Daarnaast hebben vaste nachtdienstmedewerkers een 37% hoger risico dan niet-ploegendienstmedewerkers. Het is duidelijk dat niet-standaard werktijden een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de geestelijke gezondheid van werknemers.

Afbeelding: Meta-analyse van de associatie tussen lange werkdagen en suïcidale gedachten. Bron: Kim et al.

 
Aanbevelingen voor preventie

Om het risico op suïcidale gedachten bij werknemers te verminderen, is het van belang om de werkpatronen aan te passen. Enkele interventies die effectief kunnen zijn, zijn het beperken van lange werktijden, het aanbieden van flexibele werkroosters en het verbeteren van de werk-privébalans. Daarnaast kunnen regelmatige gezondheidschecks bij de arbeidsarts of psychosociale bevragingen en risicobeoordelingen helpen om werknemers met een verhoogd risico tijdig te identificeren en ondersteuning te bieden.

Werkomstandigheden zoals lange werktijden en ploegenarbeid vergroten het risico op psychische problemen en suïcidale gedachten. Preventieprogramma's, in combinatie met beleidsmaatregelen om werkuren te reguleren, kunnen helpen om suïcidale gedachten te verminderen en de geestelijke gezondheid van werknemers te waarborgen.
 
 
Meer in senTRAL:
 
Bronnen:
  • Kim J et al. The association between long working hours, shift work, and suicidal ideation: A systematic review and meta-analyses. Scand J Work Environ Health 2024; 50(7): 503-518.