Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?
Burn-out wordt erkend als beroepsgerelateerde ziekte

Nieuws - 30/11/2016
-
Auteur(s): 
Kris Tittillion


Maggie De Block, federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid heeft tijdens het VRT-programma De Zevende Dag aangekondigd dat burn-out beschouwd zal worden als een beroepsgerelateerde ziekte.

"Burn-out is geen arbeidsongeval en is ook niet erkend als beroepsziekte. We gaan het erkennen als beroepsgerelateerde ziekte, wat ons toelaat om preventieve maatregelen op de werkvloer te nemen."

Wat zijn de gevolgen van deze aankondiging?

Eerst en vooral verandert er niets aan de vergoeding. Burn-out treft ongeveer 80.000 Belgen per jaar, maar werd niet erkend als beroepsziekte. Er kan dus niets gewijzigd worden aan de vergoeding voor het slachtoffer.

Deze aankondiging opent wel de deur naar een betere preventie van burn-out en naar meer mogelijkheden om slachtoffers te ondersteunen.
"Er zal meer overheidsgeld geïnvesteerd worden in preventieprogramma’s, zoals projecten voor begeleiding van de persoon die het werk hervat of programma’s om mensen te begeleiden zodat ze niet te lang afwezig zijn”, verklaart François Perl, directeur van dienst uitkeringen van het RIZIV.

Bronnen:
RTBF, Le burn-out reconnu comme maladie liée au travail, 28 november 2016
Le Soir, De Block va reconnaître le burn-out comme maladie liée au travail, 27 november 2016
De Zevende Dag, 27 november 2016

Meer info op senTRAL :
Burn-out en professionele uitputting