Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?
Mobiele windmolens voor een emissieloze bouwplaats

Nieuws - 23/12/2020
-
Auteur(s): 
Jan Dillen


 Het verminderen van de CO2-uitstoot stelt ook aannemers voor enorme uitdagingen voor de toekomst. Maar op langere termijn is een emissieloze bouwplaats mogelijk.  In Nederland wordt geëxperimenteerd met een mobiele windmolen die kan worden opgesteld zonder vergunning om een bouwwerf tijdelijk van elektriciteit te voorzien.
 

De uitklapbare windmolen kan op de bouwplaats genoeg energie opwekken om de hele werf te laten werken. De windmolen wordt opgesteld op een onderstel dat met elke standaard vrachtwagen kan worden getransporteerd (in de toekomst ook met elektrische vrachtwagens). 

Na het uitklappen van de windmolen en het plaatsen van de steunpoten kan de 15 meter hoge windmolen onmiddellijk energie opwekken.


(foto: GMB-Digimagazine Bouwmachines)
Deze windmolen is speciaal in die omstandigheden uiterst nuttig waar een elektriciteitsaansluiting niet mogelijk is en waar anders een stroomgenerator op fossiele brandstoffen zou moeten draaien om in de energie te voorzien. 

De compacte windmolen heeft drie bladen met een rotoroppervlakte van 45 vierkante meter en heeft een vermogen van ongeveer 10 kW, of 35.000 kW op jaarbasis.  Voor het ontbrekende deel wordt een hybride aggregaat gebruikt. Dat is nodig omdat een bouwplaats gemiddeld zo’n 40.000 kW aan elektriciteit nodig heeft voor verlichting en de bouwketen.

De windmolen wordt aangesloten op een hybride aggregaat. Dat is nodig omdat een bouwplaats gemiddeld zo’n 40.000 kW aan elektriciteit nodig heeft voor verlichting en de bouwketen. Batterijen slaan de opgewekte windenergie op en als die leeg zijn kan het aggregaat bijspringen. Wanneer de werf voltooid is, wordt de molen weer ingeklapt.   


Bron:  Bouwmachines, Vakmedianet