Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?
Versnelde covid-vaccinatieplannen, ook voor arbeidsartsen

Nieuws - 08/01/2021
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers – medisch directeur Attentia


 De eerste covid-vaccinaties zijn geplaatst tussen kerst en nieuwjaar, maar sinds vorige week is er echt van start gegaan met het vaccineren van bewoners door CRA-artsen) en personeel (door arbeidsartsen) in de woonzorgcentra. De aantallen worden nu opgedreven, de al geplande data vervroegd. Arbeidsartsen zullen deze maand al ziekenhuispersoneel beginnen inenten, in april de werknemers in essentiële beroepen.
 

Zo hebben alle woonzorgcentra in Vlaanderen op 7 januari de vraag gekregen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid om vóór 10 januari de bestellingen te plaatsen, opdat ze een concrete planning kunnen opmaken voor data vanaf 18 januari, om af te ronden tegen half februari.
Naast de Pfizer-vaccins (met twee vaccins per persoon) zal er in de komende weken ook een beperkt aantal Moderna-vaccins beschikbaar zijn. Ook zal men van het Pfizer-vaccin zes dosissen kunnen gebruiken per flesje in  plaats van vijf. Hierdoor kunnen arbeidsartsen deze maand al vervroegd ziekenhuispersoneel beginnen inenten.
Vervroegde planning
  • In februari zouden er ook vaccins van AstraZeneca beschikbaar moeten zijn. Op dat moment komt de eerstelijnszorg (de huisartsen) aan bod, en andere medewerkers in ziekenhuizen en overige curatieve en preventieve gezondheidsdiensten.
  • Vanaf maart zouden er ca. 2 miljoen vaccins beschikbaar zijn, en kan men starten met het inenten van alle 65-plussers en risicopatiënten.
  • April zal de maand zijn waarin de arbeidsgeneeskundige diensten opnieuw ingeschakeld worden, dit keer voor personen die essentiële maatschappelijke en/of economische functies uitoefenen. Welke dat zijn moet nog verder bepaald worden, maar sowieso zullen dit brandweer, politie en civiele bescherming betreffen. Ook onderwijspersoneel zou hieronder kunnen vallen.
  • Vanaf juni zou men dan starten met het vaccineren van de rest van de bevolking, om tegen september de campagne af te ronden met een totale vaccinatiegraad van rond de 70%.

News Belgium