Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?
De covid-impact op C-level managers en jonge generaties

Nieuws - 18/02/2021
-
Auteur(s): 
Geert Van Cauwenberge


In juli en augustus 2020 voerden het ICT-bedrijf Oracle en het hr-onderzoeks- en adviesbureau Workplace Intelligence een grootschalig wereldwijd onderzoek bij meer dan 12.000 werknemers, managers, hr-verantwoordelijken en C-level managers over de impact van de Covid-pandemie op de mentale gezondheid van werknemers. C-level managers blijken veel moeite hebben om zich aan te passen aan virtueel werken, terwijl de jongere generaties van werknemers de grootste kans op een burn-out zouden hebben.
 
 

Meer dan 8 op 10 werknemers willen bovendien dat hun werkgever technologie voorziet om hun mentale gezondheid te ondersteunen.

C-level managers ervaren de grootste uitdagingen op het vlak van thuiswerken

C-level managers worstelen het meest met werken en leidinggeven op afstand (85% van de ondervraagde managers), waarbij ze ook signaleren (53% van de respondenten) meer last te hebben van psychische problemen dan hun werknemers (45%). Tegelijk staan zij ook het meest open voor het vinden van hulp via de inschakeling van Artificial Intelligence (AI).

Opvallend is dat 73% van C-level managers liever met een robot over zijn of haar mentale gezondheid zou praten dan met een collega. 61% van de werknemers denkt daar hetzelfde over. Bijna 8 op de 10 ondervraagde managers heeft al ervaren dat AI hun mentale gezondheid heeft verbeterd.

Generatie Z en Millennials: grote kans op burn-out

Jonge werknemers ervaren het vaakst een burn-out als gevolg van de effecten die de pandemie heeft op hun mentale gezondheid. Zij vragen openlijk om AI-ondersteuning. Een greep uit deze onderzoeksresultaten:

  • bijna 90% van de Generatie Z-werknemers (de generatie geboren eind jaren 1990) zegt dat de coronapandemie een negatieve invloed heeft gehad op hun geestelijke gezondheid; 94% van hen merkt op dat stress op het werk ook gevolgen heeft voor hun gezinsleven - opvallend is ook dat deze generatie dubbel zoveel kans maakt als babyboomers om tijdens de pandemie overuren te kloppen
  • Millennials hebben zelfs 130% meer kans om een burn-out te krijgen dan babyboomers
  • de onderzoekers stelden ook vast dat jongere generaties het meest geneigd zijn om robots in te schakelen voor (mentale) ondersteuning: Generatie Z-werknemers praten 105% eerder over stress en angsten op het werk met een robot dan babyboomers; 84% van de Generatie Z en 77% van de Millennials verkiest robots boven collega’s als ze hulp nodig hebben bij mentale problemen
Werknemers rekenen op hun werkgever voor hulp

Uit het onderzoek van Oracle blijkt verder dat werknemers waar ook ter wereld op hun werkgever rekenen om handvaten en praktische (technologische) tools aan te reiken om de negatieve Covid-invloed op de mentale gezondheid zo beperkt mogelijk te houden. Bijna 8 op de 10 respondenten geven aan dat de pandemie een negatieve invloed heeft gehad (en nog steeds heeft) op hun mentale gezondheid. Driekwart (76%) van hen vindt dat de werkgever meer zou moeten doen om hun mentale gezondheid te beschermen. Concreet bevestigt 83% van de ondervraagde werknemers dat ze op hun werkgever rekenen om technologie te voorzien als ondersteuning van de mentale gezondheid.

 

Bron:  Oracle