Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

22 maart is Wereldwaterdag

Nieuws - 21/03/2021
-
Auteur(s): 
Joris De Vroey De jaarlijkse ‘wereldwaterdag’ is voor de Vlaamse Milieumaatschappij aanleiding om diverse initiatieven rond waterbeheer, -kwaliteit en beleving te bundelen in één campagne: de ‘Vlaamse waterdagen’ van 20 tot 28 maart. De meeste activiteiten zijn gericht op het grote publiek, zoals wandelen,  fietstochtjes en online informatietools opwww.waterdagen.be.  


Water is een cruciale factor in de economie en de ecologie, en de toenemende effecten van de klimaatverandering met droogteperioden en lokale wateroverlast drukken ons weer met de neus op de feiten. Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij: “We moeten alle zeilen bijzetten om ons watersysteem in balans te houden, veilig en duurzaam te maken. Wereldwaterdag is de perfecte aanleiding om daar nog eens de aandacht op te vestigen.”

De wereldwijde campagnedag heeft als doel het belang van water voor onze samenleving te benadrukken. Voor de eerste keer worden in Vlaanderen de initiatieven in dat kader samengebracht onder een gemeenschappelijke noemer. In totaal zijn er 40 acties voor Vlaanderen. Tal van organisaties vonden intussen dan ook al de weg naar onze splinternieuwe website. Deelnemende partners zijn De Vlaamse Waterweg, Vlaamse Landmaatschappij, Agentschap Natuur en Bos, De Watergroep, Vlakwa, Vlario, Join for Water, Natuurpunt, IFlux, provincies Antwerpen en Limburg, OVAM, stad Genk, Departement Landbouw en Visserij, de Universiteit Antwerpen, het proefstation voor de groenteteelt, Centrum voor Agrarische Geschiedenis en de gemeente Kortenberg.

Een aantal activiteiten van de Vlaamse waterdagen doen ook mee met de grensoverschrijdende campagne “Fiere Rivieren” van het Europese Life Belini-project.