Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Een app die wateroverlast helpt voorspellen

Nieuws - 25/03/2021
-
Auteur(s): 
Joris De Vroey


 Er komen steeds meer zomers met intense stortbuien, en dus ook met lokale wateroverlast. Maar precies inschatten waar en wanneer dat te gebeuren staat is moeilijk. Daarom ontwikkelt de VUB ‘FloodCitiSense’, een internationaal participatief onderzoeksproject dat een app heeft opgeleverd om regenval en wateroverlast te melden.
 

Het FloodCitiSense-project staat onder leiding van VUB-professor hydrologie Boud Verbeiren. “De onderzoeksfase van de app is afgelopen, en in Brussel willen we nu graag evolueren naar een operationele fase. Daarvoor hebben we nood aan een zo groot mogelijk aantal gebruikers die hun observaties delen via deze app. Zo kunnen we zoveel mogelijk gebieden systematisch in kaart brenge.n Ook het melden van hevige regen zonder wateroverlast is heel relevant, omdat dit toelaat om onze voorspellingen te verbeteren. Met de voorspellingen kunnen we bijdragen aan een betere aanpak en preventie van wateroverlast.”

Bij hevige regenval worden Brussel en andere steden en gemeenten geregeld getroffen door wateroverlast. Tijdens de herfst en winter is dit overvloedige regen, die langzaam over de stad trekt en in combinatie met het vallen van de bladeren ervoor zorgt dat er blokkades ontstaan aan de rioleringsinlaten. Tijdens de zomer zijn het vooral intense regenstormen met heel veel regen op korte tijd.

Burgerparticipatie

Het participatief onderzoeksproject FloodCitiSense mobiliseerde in de voorbije drie jaar burgers en betrok hen actief bij de ontwikkeling van relevante en innovatieve hulpmiddelen om wateroverlast in steden te voorspellen, onder meer met een mobiele app die toelaat om wateroverlast op een makkelijke en consistente manier te rapporteren. De “FloodCitiSense”-app combineert wetenschappelijke data met de informatie van burgers over regenval en mogelijke wateroverlast. De gebruikers kunnen in de app de regenval in hun omgeving rapporteren aan de hand van gebruiksvriendelijke iconen die een verschillende intensiteit van regenval aangeven, gaande van wateroverlast in parken of straten tot verstoppingen van riolen of privédomein. Meer informatie over het project vinden geïnteresseerden op de website, waar ook de onderzoeksactiviteiten en resultaten kunnen worden geraadpleegd.

Naar aanleiding van Wereldwaterdag en de Brusselse Waterdagen 2021 nodigt het FloodCitiSense-team alle geïnteresseerde burgers vanavond uit voor een webinar van 19u30 tot 20u30. Hierin wordt de werking van de app toegelicht en zullen vragen hieromtrent beantwoord worden. Daar zal ook een nieuwe burgerobservatiecampagne gelanceerd worden, die voorzien is voor deze zomer.

Deelnemen kan via deze link.

Bron:  FloodCitiSense

Extra informatie: App 'FloodCitiSense'