Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Ook veiligheidsschoenen passen in de circulaire economie

Nieuws - 04/05/2021
-
Auteur(s): 
Michiel Sermeus


In Nederland hebben enkele fabrikanten van veiligheidsschoenen de handen in elkaar geslagen om een recyclagecirkel op poten te zetten. De ‘Circular Footwear Alliance’ doet een oproep aan producenten, verdelers en gebruikers om uitgedragen veiligheidsschoenen niet zomaar weg te gooien.
 

De  Circular Footwear Alliance  wil het aantal gerecycleerde veiligheidsschoenen drastisch doen toenemen. De fabrikanten streven ernaar dat uitgedragen veiligheidsschoenen niet worden gezien als vuilnis, maar als grondstof. Het liefst als grondstof voor een nieuwe schoen, maar ook andere toepassingen zijn mogelijk.

Een groot deel van de afzonderlijke componenten van veiligheidsschoenen is wel degelijk te recycleren. Er lopen al recyclagetrajecten bij sommige fabrikanten en verdelers. Een voorbeeld zijn veters: die worden gemaakt van oude petflessen. Wanneer de veters breken zijn ze gemakkelijk te versmelten en te recycleren tot nieuwe veters.

Wat met de veiligheid?

De centrale vraag bij veiligheidsschoenen is natuurlijk hoe je materialen kan recycleren en toch blijven voldoen aan alle veiligheidseisen. Het zijn precies deze veiligheidseisen die recyclage soms lastig maken. Als je stalen neuzen recycleert, moet je 100% zeker zijn dat die nooit een tik hebben gehad.

Maar dan nog hoeven materialen niet zomaar weggegooid te worden. Bijvoorbeeld het PU in zolen: op dit moment is hergebruik in nieuwe zolen nog niet mogelijk, maar ‘downcycling’ als grondstof voor andere toepassingen kan wel. PU kan worden verwerkt tot isolatiemateriaal, tuinmeubilair of voeringen in autostoelen.

Oproep

De Circular Footwear Alliance doet nu een oproep aan alle producenten van veiligheidsschoenen om de circulaire principes over te nemen en zich aan te sluiten als lid.

Verdelers en gebruikers van schoenen kunnen ook meewerken. De alliantie voorziet in inzamelpunten waar versleten schoenen kunnen worden binnengebracht. Deze worden dan in speciale boxen gestoken en opgestuurd voor ontmanteling en recyclage. Door massale inzameling wil de alliantie komen tot meer kennis omtrent recyclage van veiligheidsschoenen.
Einddoel is uiteindelijk minder CO2-uitstoot, besparingen op grondstoffen, water en energie. En een extra duwtje in de rug geven aan een circulaire economie die minder belastend is voor onze planeet.


Bron:  ARBO Online (Nl.)

Extra informatie: Meer in senTRAL: PBM’s: Bescherming van de voeten