Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

28 april is de jaarlijkse Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

Nieuws - 27/04/2021
-
Auteur(s): 
Geert Van Cauwenberge – Joris De Vroey


 Dit jaar is 28 april “Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk” (World Day for Safety and Health at Work). De titel wordt jaarlijks uitgeroepen door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).
 
 

De internationale dag focust uiteraard op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. De editie van 2021 besteedt speciale aandacht aan het creëren en onderhouden van veiligheids- en gezondheidssystemen en -procedures in crisistijden (zoals de huidige Covid-19-pandemie).

Door het ontstaan van nieuwe uitdagingen in bedrijven en organisaties (het organiseren en invoeren van maatregelen om mogelijke virusbesmettingen te vermijden, het aanpakken van nieuwe potentiële veiligheidsrisico’s, nieuwe (digitale) werkvormen (zoals onder andere telewerk), de bescherming van het mentale welzijn van werknemers,…) moeten zowel werkgevers als beleidsmakers extra inspanningen leveren om de veiligheid en gezondheid van werknemers optimaal te beschermen.

Naar aanleiding van deze werelddag wil de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) het belang benadrukken van preventie, informatie en dialoog bij het opzetten van actieplannen en procedures op het vlak van veiligheid en gezondheid.

Opvallend is dat de campagne na veertien pandemiemaanden op het internet nauwelijks wordt opgepikt door nationale HSE-organisaties of zelfs EU-OSHA (de lopende OSHA-campagne "Gezond werk: verlicht de last!" gaat over spier- en skeletaandoeningen ten gevolge van werk (MSA) en loopt nog tot en met 2022).

Deze ‘werelddag’ is een initiatief van de IAO, die wel op de ervaringen met de pandemiemaatregelen op de werkvloer inspeelt. U kunt een online seminarie volgen (vanaf 13:30 u.) over de HSE-respons op situaties zoals deze coronacrisis.


Bron:  IAO