Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Nieuwe aanbevelingen voor veilige ventilatie in COVID-tijden

Nieuws - 05/05/2021
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers - medisch directeur Attentia


 In februari 2021 heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een nieuw advies opgesteld over ventilatie. Nu zijn er ook aanbevelingen voor de praktische implementatie ervan.
 
 

Het advies 9616 van de HGR op 15 februari geeft een wetenschappelijk advies over ventilatie van gebouwen om de overdracht van het SARS-CoV-2-virus via de lucht te beperken. De samenvatting van het 70 pagina’s tellende document vindt u ook in senTRAL. Concreet wordt aanbevolen om idealiter 80 m³ verse lucht per persoon en per uur te voorzien, en de CO2-concentratie waar mogelijk onder de 800 ppm te houden.

Praktische aanbevelingen

Op 27 april 2021 heeft een Taskforce Ventilatie van het Coronacommissariaat met leden van de overheid en verschillende universiteiten een 31 pagina’s tellend document opgesteld, met aanbevelingen voor de praktische implementatie en bewaking van ventilatie en binnenluchtkwaliteit in het kader van COVID-19. Hierbij gaan ze er ook van uit dat er één of meerdere beperkingen van toepassing kunnen zijn.

Het document bevat een implementatieplan met 16 stappen. Dit focust zich op kortetermijnmaatregelen, die moeten toelaten een voldoende ventilatie te garanderen in het kader van de COVID-19-pandemie.

1: Open ramen en/of buitendeuren waar mogelijk

2: Zijn er mechanische-ventilatiesystemen aanwezig?

3: Kent men het debiet aan verse lucht van de mechanische ventilatie?

4: Bepaling van de nominaal toegelaten bezetting op basis van het ventilatiedebiet

5: Is er een CO2-meter beschikbaar?

6: Is er minstens één CO2-meter per ruimte?

7: Uitvoering van permanente CO2-metingen

8: Is de CO2-concentratie zelden hoger dan 900 ppm?

9: Maatregelen bij permanente CO2-metingen waarbij soms hoge CO2-concentraties vastgesteld worden

10: Steekproefsgewijze CO2-metingen

11: Zijn de steekproefsgewijze metingen van de CO2-concentraties voldoende laag?

12: Maatregelen indien onvoldoende lage CO2-waarden bij steekproefsgewijze metingen

13: Ramen en deuren altijd openhouden

14: Acties als de situatie ok is

15: Actieplan voor het verbeteren van de ventilatievoorzieningen op langere termijn

16: Luchtzuivering

 
Daarnaast bevat het document ook een checklist, tips voor het creëren van een draagvlak in de onderneming, een rekentool van de BSOH (Belgian Society for Occupational Health, de Belgische wetenschappelijke vereniging voor de arbeidshygiëne) om de evolutie van de CO2-concentratie te voorspellen, en een formule om de nominale bezettingsgraad bij open ramen en buitendeuren te bepalen.

Op de website van de FOD WASO staat ook een document met instructies waar men op moet letten bij het kiezen van een geschikte en gebruiksvriendelijke CO2-meter en het correcte gebruik ervan, en een info-affiche over ventilatie en luchtkwaliteit.

 

Bron:  FOD WASO, Aanbevelingen voor de praktische implementatie en bewaking van ventilatie en binnenluchtkwaliteit in het kader van COVID-19