Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Hoe werk je een gezondheidsbeleid voor telewerkers uit?

Nieuws - 20/07/2021
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers - medisch directeur Attentia


 Telewerk heeft tal van voordelen. Maar hoe gaan we om met de uitdagingen voor onze gezondheid? Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft een gids opgesteld met tips voor het uitwerken van een gezondheidsbeleid voor telewerkers.
 

Telewerk werkt, leerden we het voorbije jaar. En we willen er ook na de COVID-pandemie een blijvende gewoonte van maken. Al worden we door het intensieve thuiswerk ook geconfronteerd met enkele uitdagingen op gezondheidsvlak, zowel mentaal als fysiek. Sommige telewerkers ruilen de gewonnen pendeltijd in voor meer beweging en gezond(er) kokerellen. Anderen krijgen de neiging om net langer te zitten en meer gezouten en/of gesuikerde tussendoortjes te eten. Voor iedereen geldt bovendien dat de grens tussen werk en privé vervaagt, we minder contact hebben met collega’s, en soms ook minder voeling met het bedrijf.

Een rol voor de werkgever

De werkgever kan hier een belangrijke rol vervullen. Zelfs al zijn medewerkers niet fysiek op kantoor, ook vanop afstand kan men competenties versterken en handvaten aanreiken. Werken aan de mentale en fysieke gezondheid van telewerkers past binnen een ruimer gezondheidsbeleid.

Een nieuwe, 15 pagina’s tellende brochure van het Vlaams Instituut Gezond Leven geeft tips voor een concreet actieplan en de beste manier om dit in de onderneming te verankeren. Er wordt ook verwezen naar de projectoproep “Vitaal en gezond telewerken”. Deze gids bevat bovendien informatie over het mogelijke gebruik van ‘werkbaarheidscheques’.

De gids wil ondernemingen inspireren om een preventief gezondheidsbeleid op te zetten voor de eigen telewerkers. Je leest erin hoe je dit het best aanpakt, welke acties je kan opzetten, en waar je financiële of andere ondersteuning kan krijgen. 


Bron:  Vlaams Instituut Gezond Leven: Gids tot het uitwerken van een gezondheidsbeleid voor telewerkers (pdf)