Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

België zet internationaal pact in voor circulaire en ethische toelevering in ICT

Nieuws - 23/07/2021
-
Auteur(s): 
Joris De Vroey


 De federale minister van Milieu Zakia Khattabi ondertekende voor België het internationale ‘Circular & Fair ICT-pact’. Dat wil de productieketens van laptops en smartphones meer circulair, duurzaam en ethisch maken.
 

Nederland en België zijn initiatiefnemer en trekker van dit internationaal pact. Landen van over de hele wereld hebben het ondertekend. Bedoeling is de toeleveringsketens voor ICT-productie duurzamer, circulairder en ethischer te maken.

De ICT-sector is verantwoordelijk voor meer dan 2% van de wereldwijde CO2-uitstoot, en die trend lijkt nog niet meteen te keren als we om de twee jaar een nieuwe smartphone willen, steeds vaker online vergaderen en steeds meer media gaan streamen. Daarnaast zorgen ook het mijnen van mineralen en de processen voor de assemblage en verwijdering van ICT-producten voor grote milieuschade, naast bekende schendingen van mensen- en arbeidsrechten. Het Circular & Fair ICT Pact wil deze situatie verbeteren door een netwerk van aankopers op te zetten die een aanzienlijke marktvraag kunnen creëren, exclusief voor circulaire en ethische laptops en smartphones. Bedoeling is dat het pact zo een economisch belangrijke vraag creëert die producenten zal stimuleren om te blijven innoveren en hun productie te heroriënteren naar een meer circulair, duurzaam en ethisch model.

Het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) grijpt de ondertekening aan om de grote ICT-aankopers binnen de Belgische overheid samen te brengen in een ‘Buyer Group’. Deze groep verenigt een zeventigtal Belgische aankopers en onderzoekt welke criteria en clausules nodig zijn om duurzamer, circulairder en ethischer aan te kopen voor de overheid. FIDO werkt hiervoor samen met een twintigtal aankopers van Europese regio’s en steden, om te onderzoeken hoe de mensen- en arbeidsrechten in de ICT-toevoerketen binnen overheidsopdrachten.

In de gidsvoorduurzameaankopen.be vindt u alle informatie voor duurzame aankopen binnen de overheid.


Extra informatie: circularandfairictpact.com

Bron:  EMIS