Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Hef- en hijsbanden voor eenmalig gebruik: meteen te verwijderen van de werf!

Nieuws - 22/09/2021
-
Auteur(s): 
Geert Van Cauwenberge


Op werven zijn hef- en hijsbanden een veelgebruikt werkinstrument voor het lossen en laden van materiaal. Bij inspectiebezoeken op werven merken de specialisten van IDEWE dat er meer hijsbanden voor eenmalig gebruik ingezet worden én dat deze banden hergebruikt wordt. Dit hergebruik levert echter grote risico’s op. Volgens Roel Slegers, preventieadviseur arbeidsveiligheid en veiligheidscoördinator bij IDEWE, zijn sommige hijsbanden een instrument op zich, en gemaakt en gekeurd om herhaaldelijk gebruikt te worden. Steeds meer materialen zijn echter uitgerust met hijsbanden die slechts bruikbaar zijn voor een specifieke handeling. Dat betekent dat ze nadien niet zonder risico’s voor om het even welke andere taak gebruikt kunnen worden.

Hou rekening met de kleur van een hijsband

Hijsbanden komen voor in verschillende vormen en kleuren die aanduiden wat de maximale werklast van een band is. Elke kleur geeft één bepaalde maximale werklast aan. Hou er wel rekening dat de aangeduide werklast op het label van de band altijd bepalend blijft.

Hijsbanden voor eenmalig gebruik worden meestal uitgevoerd in het wit, eventueel voorzien van een merknaam. Ze worden bijvoorbeeld voorzien bij het leveren van profielen.

Quid Safety Factor (SF)?

Elke hijsband moet voorzien zijn van een label. Dit label bevat de volgende gegevens:

  • de work load limit (WLL);
  • het materiaal;
  • de nominale lengte;
  • CE-markering en norm;
  • de aanslagfactor, afhankelijk van aanslagwijze;
  • de gebruiksfactor of safety factor (SF): die bepaalt de mogelijkheid om een band eenmalig of meermaals te gebruiken (eenmalig gebruik = factor 5:1, herhaald gebruik = factor 7:1)
Gebruik

Banden voor eenmalig gebruik mogen niet verplaatst of geherpositioneerd worden en mogen enkel gebruikt worden op de manier waarop de leverancier ze heeft aangebracht. Wanneer het materiaal is geleverd of geplaatst moeten de hijsbanden voor eenmalig gebruik verwijderd worden. Je mag ze dus niet meer voor andere acties inzetten, zelfs niet voor het verplaatsen van kleinere lasten. Een goede werkwijze om hergebruik te voorkomen, is een gebruikte hijsband onmiddellijk door te snijden of te verwijderen van de werf, raadt Roel Slegers van IDEWE aan. "Op die manier voorkom je dat anderen de hijsbanden bewust of onbewust gaan hergebruiken."


Bron:  IDEWE, Verwijder hef- en hijsbanden voor eenmalig gebruik meteen van de werf, 25 juni 2021.