Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Ook VITO geeft tips voor een betere binnenluchtkwaliteit

Nieuws - 14/10/2021
-
Auteur(s): 
Joris De Vroey


 Sinds de COVID-19 pandemie weten we weer hoe cruciaal een goede binnenluchtkwaliteit op de werkplek is. Niet alleen voor onze algemene gezondheidstoestand, maar ook om te vermijden dat infecties – zoals Covid-19 en griep – zich in een onvoldoende verluchte ruimte via aerosolen onder de aanwezigen gaan verspreiden.
 

Op vraag van Agoria, de Vlaamse Confederatie Bouw en VOKA heeft de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) een nota samengesteld voor werkgevers. Die geeft inzicht in wat een goede binnenluchtkwaliteit precies is, naast advies om de binnenlucht in bedrijven gezond te houden.

De nota bestaat uit verschillende delen. Eerst wordt het verschil uitgelegd tussen ventileren, verluchten en luchtzuivering. Daarna wordt duidelijk gemaakt waarom het meten van CO2 een goede maatstaf is voor de binnenluchtkwaliteit.

Ondernemingen zijn door de Codex verplicht om voor hun werknemers een gezonde werkomgeving te voorzien, lmaar zowel werkgevers als werknemers hebben er ook een groot voordeel bij om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Een zieke werknemer functioneert immers niet optimaal. Het document gaat in op oorzaken van een mindere binnenluchtkwaliteit. Veel werkgevers zijn er zich immers niet van bewust dat ook bouwmaterialen, meubels, schoonmaakmiddelen, kortom het hele interieur, die (slechte) kwaliteit mee in de hand werken.

De nota van VITO geeft ook aanwijzingen over de manier waarop een kantoor of bedrijf een gezonde binnenlucht aan de werknemers kan garanderen.


Bron:  VITO

Extra informatie: Nota