Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Ministers stroomlijnen verwerking van covid-hoogrisicocontacten

Nieuws - 25/11/2021
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers – medisch directeur Attentia


 Wie covid heeft zal binnenkort zelf de hoogrisicocontacten online kunnen doorgeven. En wie via de app ‘Coronalert’ wordt verwittigd van een hoogrisicocontact, zal zichzelf online kunnen registreren en op die manier sneller een testcode krijgen. Dat hebben de ministers van Gezondheid gisteren (24 november) beslist tijdens de interministeriële conferentie.
 

Personen die besmet zijn met het SARS-CoV-2-virus moeten momenteel wachten tot het contact center hen contacteert. Binnenkort zal men een sms krijgen met daarin een link naar een tool op de website mijngezondheid.be, waar de besmette persoon zelf de naam en het gsm-nummer of het mailadres van de hoogrisicocontacten kan ingeven. Op die manier kunnen die personen ook snel een testcode opgestuurd krijgen, net als een link om een quarantaine-attest te downloaden. Op die manier hoeven besmette personen niet meer worden gebeld.

Dat zal echter wel nog steeds gebeuren indien blijkt dat een besmet persoon geen contactgegevens doorgeeft, bijvoorbeeld wanneer die te ziek is, digitaal onvoldoende vaardig is, of gewoon nalatig was. Deze ingreep gaat dus over contacten waar de besmette persoon zelf weet van heeft.

Aanvullend hierop komt er een maatregel voor wie een melding van een hoogrisicocontact krijgt via de app ‘Coronalert’, dus na contacten waar men niet per se zelf weet van heeft. De laatste weken krijgen steeds meer mensen een rood scherm maar raken ze niet of met veel moeite binnen bij het overbelaste callcenter. Daarom komt er een aanpassing aan de app, via een link naar een website buiten de app. Daar zal men na een rood scherm zichzelf kunnen registreren en een gratis testcode krijgen. Voor beide aanpassingen wordt gemikt op ongeveer 6 december.