Een vraag? Een suggestie?

Ik wil een vraag stellen of een suggestie aangeven

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Mobility Awards 2021 uitgereikt

Nieuws - 26/11/2021
-
Auteur(s): 
Joris De Vroey


 Het Gentse algemeen ziekenhuis Maria Middelares en het technologiebedrijf Olympus Mobility zijn de winnaars van de Business Mobility Awards 2021. Deze jaarlijkse onderscheiding van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), Agoria, Prebes en de Vlaamse overheid bekroont organisaties die inzetten op duurzame en veilige mobiliteit.
 

De Business Mobility Awards zijn bedoeld voor bedrijven en organisaties die initiatieven nemen om het woon-werkverkeer en zakelijke verplaatsingen zo veilig en duurzaam mogelijk te laten verlopen. Dit jaar kwam er een award bij voor ondernemingen die innovatieve technologie met maatschappelijke impact op duurzame en veilige mobiliteit ontwikkelen. De laureaten werden gekozen door een jury waarin preventie- en mobiliteitsspecialisten, technologie-experten en werknemers- en werkgeversorganisaties zitten. Er waren 18 kandidaturen.

Zelfrijdende shuttle


(foto: AZ Maria Middelares)
De award voor duurzame en veilige mobiliteit op de werkvloer en in het woon-werkverkeer gaat naar het AZ Maria Middelares, een groot ziekenhuis in de groene rand rond Gent. Dagelijks pendelen meer dan 2.000 medewerkers en honderden patiënten en bezoekers van en naar het ziekenhuis. Omdat de dichtstbijzijnde openbaarvervoerhalte op meer dan 500 meter van het gebouwencomplex ligt, ging het AZ op zoek naar een duurzame ‘last mile-oplossing’ in eigen beheer. Die vonden ze bij de zelfrijdende, 100% elektrische shuttle “Olli”. Deze shuttle rijdt volledig autonoom binnen een geo-afgebakende zone tussen de halte en de ingang van het ziekenhuis, in gemengd verkeer. Het voertuig zonder chauffeur houdt dus automatisch rekening met gedetecteerde obstakels en andere weggebruikers. Olli is de eerste permanente autonome shuttle in België, die dagelijks een paar honderd passagiers vervoert sinds 3 september 2020. Deze dienstverlening wordt gratis aangeboden aan medewerkers, patiënten en bezoekers. Het project kadert in het maatschappelijk engagement van het ziekenhuis om de ‘modal shift’ en de omschakeling naar groene, duurzame mobiliteit mee te realiseren. Het ziekenhuis biedt zijn werknemers ook een aantrekkelijk fietsleaseprogramma aan, een gratis fietshersteldienst en fietsopleidingen. In 2020 pendelden 570 medewerkers op regelmatige basis met de fiets naar het werk goed voor in totaal meer dan 770.000 fietskilometers.

MAAS met een app

De award voor slimme innovatieve mobiliteitstechnologie gaat naar Olympus Mobility, een bedrijf dat een “Mobility as a Service” (MAAS) oplossing aanbiedt voor ondernemingen. Dit maakt het zowel voor werkgevers als werknemers eenvoudig om voor de meest duurzame verplaatsingen te kiezen. Elke werknemer krijgt één digitale toegang tot allerlei mobiliteitsdiensten via de Olympus-app: openbaar vervoer, deelwagens, deelfietsen, deelsteps, taxi's, Uber, Waterbus, zelfs internationale treintickets. De all-in-one mobiliteitsapp telt meer dan 200.000 gebruikers en dekt alle mobiliteitsbehoeften van de gebruiker. De administratie voor de werkgever blijft tot een minimum beperkt. Het gaat volgens de jury om een laagdrempelige, gebruiksvriendelijke tool die werknemers aanzet om al hun verplaatsingen te verduurzamen.

Veilig naar en op het werk

Tom Van Thienen, directeur van Prebes, verwees bij de uitreiking van de awards naar het belang van dit soort initiatieven, niet alleen voor een duurzaam beleid en minder luchtvervuiling, maar ook voor de veiligheid en het welzijn op het werk. “Als vereniging van preventieadviseurs hechten wij bijzonder veel belang aan hoe bedrijven omgaan met de mobiliteit van hun medewerkers, klanten en bezoekers. Wij ondersteunen en werken dan ook graag mee aan de Business Mobility Awards en aan de doelstellingen van de VSV, in de hoop dat de vele dossiers die werden ingediend andere bedrijven kunnen inspireren om stappen te zetten om te starten met of het verbeteren van hun mobiliteitsbeleid. In het bijzonder hechten wij veel belang aan de impact van het woon-werk verkeer en dienstverplaatsingen op het welzijn van medewerkers. Projecten die daarenboven inzetten op duurzaamheid en de gezondheid van de medewerkers genieten extra aandacht.”


Bron:  VSV