Een vraag? Een suggestie?

Ik wil een vraag stellen of een suggestie aangeven

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Het CST is geen toegangsbewijs

Nieuws - 29/11/2021
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers - medisch directeur Attentia


 Het COVID Safe Ticket wordt steeds ruimer toegepast. Maar onder welke voorwaarden kan en mag dat allemaal? En wat als een niet-gevaccineerde werknemer tijdens de uitvoering van het werk een CST moet kunnen voorleggen?
 

De aanleiding van dit artikel is een vraag van een senTRAL-abonnee, die geregeld werkzaamheden uitvoert als contractor in de horecasector. Werknemers van het bedrijf werd soms gevraagd hun COVID Safe Ticket (CST) te tonen voor het betreden van dergelijke horecasite. Indien ze niet gevaccineerd zijn is het hun werkgever die dan opdraait voor de noodzakelijke covid-test. En zal de verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel vanaf 1 april 2022 ook gelden voor werknemers van contractorbedrijven die werkzaamheden uitvoeren in  zorginstellingen?  De vraagsteller meldde ook dat sommige klanten hun contractoren een CST opleggen om toegang te verlenen.  Is de opdrachtgever wettelijk gemachtigd om dit te eisen?

Het antwoord is duidelijk: neen. Dit certificaat mag enkel gebruikt worden als toegangsvoorwaarde voor evenementen, in horeca en fitnesscentra, en optioneel in een aantal voorzieningen voor residentiële opvang van kwetsbare personen. Hieronder nog eens alle huidige regels op een rij.

Wat is het CST?

Het COVID-certificaat krijgt men na een volledige covid-vaccinatie, een recente negatieve PCR- of sneltest afgenomen door een zorgverstrekker, of een doorgemaakte covid (tot 180 dagen). Het werd in juni 2021 in de eerste plaats ingevoerd en bedoeld om te reizen binnen de EU. Sinds 13 augustus 2021 wordt het ook ingezet als toegangsvoorwaarde voor evenementen in België: daarbij wordt dan de naam ‘COVID Safe Ticket’ (CST) gebruikt. De toepassing werd op 1 oktober uitgebreid naar dancings en discotheken, en sinds 15 oktober (in Brussel) en 1 november (in Vlaanderen en Wallonië) als toegangsvoorwaarde in horeca en fitnesscentra, en optioneel in een aantal voorzieningen voor residentiële opvang van kwetsbare personen. Een aantal modaliteiten zijn gaandeweg nog gewijzigd; hieronder in meer detail.

Wat met werknemers die in andere ondernemingen opdrachten moeten uitvoeren?

Bezoekers aan een van bovenstaande instellingen kan ook een CST gevraagd worden. Op alle andere locaties kan de werkgever geen CST vragen aan derden.

Wanneer de werknemer niet gevaccineerd is en een CST krijgt via een PCR-test of sneltest afgenomen door een zorgverstrekker, dan zijn de kosten hiervan ten laste van de werkgever. De vaccinatie tegen het SARS-CoV-2-virus is namelijk (nog) niet verplicht, en de werknemer voert de activiteiten uit in opdracht van de werkgever.

Evenementen, dancings en discotheken

Organisatoren kunnen sinds 20 november het Covid Safe Ticket als toegangsvoorwaarde vragen voor van de volgende publieke evenementen:

  • minder dan 50 personen binnen
  • minder dan 100 personen buiten
  • mits de organisator de bezoekers hiervan op voorhand informeert.

Het gebruik van Covid Safe Ticket is verplicht bij deze publieke evenementen:

  • vanaf 50 personen binnen
  • vanaf 100 personen buiten
  • mits toestemming van het lokaal bestuur.

Daarnaast is het CST ook verplicht voor private bijeenkomsten in de private woonst indien gebruik wordt gemaakt van professionele catering. Momenteel zijn alle private bijeenkomsten verboden, behalve huwelijken en begrafenissen (koffietafel).

Wanneer een organisator beslist om het Covid Safe Ticket in te zetten, moet dit duidelijk gecommuniceerd worden bij de aankondiging van het evenement, en moet hij de bezoekers voldoende informeren over de verwerking van hun persoonsgegevens in het kader van het opvragen van een CST. Het Covid Safe Ticket voor toegang tot evenementen is verplicht vanaf de leeftijd van 12 jaar en 2 maanden. Zo krijgen 12-jarigen de kans zich nog te laten vaccineren met het oog op een vaccinatiecertificaat als Covid Safe Ticket.

De werkgever mag geen CST vragen aan het eigen personeel.
Horeca 

Op café of restaurant is een CST verplicht voor bediening in de binnenruimte. Op het terras van een horecazaak is er geen CST vereist. Klanten kunnen zonder CST binnen betalen en de sanitaire voorzieningen gebruiken zonder voorlegging van het CST.

De werkgever mag geen CST vragen aan het eigen personeel. Ook in bedrijfsrestaurants mag de werkgever geen CST vragen aan de eigen werknemers; wel aan externen (bezoekers, familie, …).

Fitnesscentra

Het CST is verplicht in de fitnesscentra en lokalen in sportcentra die hoofdzakelijk worden gebruikt voor fitnessactiviteiten; dus niet in alle (lokalen van) sportcentra. Ook kinesitherapiezalen met fitnesstoestellen worden niet aanzien als fitnesscentra.

Het CST wordt gevraagd vanaf de leeftijd van 16 jaar.

De werkgever mag geen CST vragen aan het eigen personeel.

Voorzieningen voor residentiële opvang van kwetsbare personen

Bezoekers (vanaf de leeftijd van 12 jaar en 2 maanden) kunnen gevraagd worden het CST te tonen. Dit omvat ziekenhuizen, woonzorgcentra, revalidatieziekenhuizen en voorzieningen voor personen met een handicap.

Een voorziening is niet verplicht het CST te vragen aan haar bezoekers. Sommige voorzieningen bieden ook sneltesten aan voor bezoekers zonder CST.

De werkgever mag geen CST vragen aan het eigen personeel.