Een vraag? Een suggestie?

Ik wil een vraag stellen of een suggestie aangeven

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Nieuwe test- en quarantaineregels vanaf volgende week maandag 10 januari

Nieuws - 11/01/2022
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers - medisch directeur Attentia


 Wie gevaccineerd is tegen het coronavirus en een hoogrisicocontact heeft gehad, zal vanaf 10 januari niet meer in quarantaine moeten en geen PCR-test meer moeten afleggen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land op dinsdag 4 januari beslist.

 

Door de hoge besmettelijkheid van de omikronvariant van het coronavirus stijgen de coronabesmettingen razendsnel. Dat zet niet alleen druk op de testcentra; de quarantaines die daarmee gepaard gaan dreigen ook een grote impact te hebben op de economie. Het aantal werknemers dat noodgedwongen in quarantaine zit, wordt steeds groter. Werkgeversorganisaties waren daarom vragende partij voor soepelere quarantaine- en testregels. Wetenschappers waren dan weer terughoudender: virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht wezen erop dat het puur wetenschappelijk “geen goed idee” zou zijn om de regels te versoepelen.

Versoepelingen

De ministers van Volksgezondheid van ons land hakten vandaag de knoop door tijdens een interministeriële conferentie (IMC). Daarop werd beslist:

  • wie gevaccineerd is en binnen de laatste vijf maanden een prik heeft gekregen (tweede vaccin of booster), moet na een hoogrisicocontact geen PCR-test meer afleggen en moet ook niet meer in quarantaine.
  • gevaccineerden die geen vaccin of booster kregen in de laatste vijf maanden, moeten na een hoogrisicocontact nog steeds tien dagen in quarantaine; ze mogen vanaf dag 4 uit quarantaine, indien ze tot en met dag 10 dagelijkse negatieve zelftesten kunnen voorleggen
  • wie niet gevaccineerd is, moet na een hoogrisicocontact ook tien dagen in quarantaine, maar mag die pas vanaf dag 7 verlaten; ook zij moeten vanaf dan dagelijkse negatieve zelftesten kunnen voorleggen.
  • wie besmet is met het coronavirus moet nog steeds in isolatie: de isolatieperiode wordt wel verkort van 10 dagen naar 7 dagen, en wie dan geen klachten meer heeft mag mits negatieve zelftest uit isolatie
 
De nieuwe regels gaan in op 10 januari.

Bron:  VRTNWS 4 januari 2021

Extra informatie: in senTRAL: Alles over covid-testen in bedrijven (update)