Een vraag? Een suggestie?

Ik wil een vraag stellen of een suggestie aangeven

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

ISO 7010: nieuw pictogram verplicht het dragen van een laboratoriumjas

Nieuws - 11/01/2022
-
Auteur(s): 
Ive Van de Velde


De International Organization for Standardization (ISO) heeft een nieuw pictogram geïntroduceerd specifiek voor het dragen van laboratoriumjassen. Het bestaande pictogram “draag beschermende kleding” werd als niet specifiek genoeg bevonden voor laboratoria of klinische/patiëntenzorggebieden.
Minder veiligheidsrisico’s voor werknemers en bezoekers in laboratoria of klinische ruimtes
Laboratoriumjassen zijn een essentieel onderdeel ter bescherming van de veiligheid en gezondheid van werknemers in zowel laboratoria als klinische/patiëntenzorg. Een laboratoriumjas beschermt de huid en kleding tegen het per ongeluk morsen of in contact komen met schadelijke chemisch of biologisch materialen.
Veiligheidscommunicatie speelt een cruciale rol bij het voorkomen van arbeidsongevallen. Het instrueren dat een laboratoriumjas moet worden gedragen is van cruciaal belang om medewerkers of bezoekers te beschermen.
Nieuw pictogram ISO 7010-M059
ISO erkent dat het huidige “ISO 7010-M010 – draag beschermende kleding” symbool niet specifiek genoeg is voor laboratoria of klinische/patiëntenzorggebieden.

Daarom is er via een amendement een nieuw pictogram geïntroduceerd specifiek voor het dragen laboratoriumjassen:

Referent Nummer
ISO 7010-M059
Referent
Draag laboratoriumjas
Functie

Om aan te geven dat een laboratoriumjas gedragen moet worden

Gevaar
Schadelijk chemisch of biologisch materiaal

Hang dit symbool op strategische plaatsen waar maximale zichtbaarheid gegarandeerd is. Hanteer norm ISO-3864 voor het berekenen van de minimumgrootte, zie ook op senTRAL: Signalisatie - Waaraan moeten veiligheidspictogrammen voldoen?

De wijziging zal nog geregistreerd worden als Belgische norm. Op senTRAL vindt u de amendementen die op Belgisch niveau geregistreerd zijn.
 
Bron:  ISO 7010:2019/Amd4:2021(en)


Lees meer op senTRAL: