Een vraag? Een suggestie?

Ik wil een vraag stellen of een suggestie aangeven

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

PFOS-maatregelen bij de brandweer

Nieuws - 21/01/2022
-
Auteur(s): 
Dirk Vercammen


 OVAM waarschuwt lokale besturen om de ‘no regret-maatregelen’ onverminderd te handhaven in en rond brandweersites. Verwacht wordt dat er de komende maanden nog meer PFAS (in casu PFOS) zal worden gevonden op oefenterreinen.
 

Jarenlang hebben brandweerkazernes oefeningen met blusschuim georganiseerd op en rond hun brandweerkazernes. Dit leek op zich weinig problematisch, tot vorig jaar de PFOS-problematiek als een vuurtje door verschillende beleidsdomeinen liep. Blusschuim bevat(te) veel PFOS als brandwerende stof, en daardoor accumuleerde het product zich in de bodem. Veel brandweerkazernes zijn van oudsher gesitueerd in het stads- of dorpscentrum, en tijdens opendeurdagen werden er wel eens demonstraties gegeven voor het publiek.

Lokale inventarissen

Veel gemeenten hebben intussen een inventaris verzonden aan OVAM. Daarin de huidige brandweerkazernes, verlaten sites of industriële vestingen waar ooit blusschuim gebruikt werd. De OVAM heeft op basis hiervan een meetcampagne opgestart, maar tussen de monstername en de rapportage zit toch wel een dikke drie maanden. Op 17 december 2021 publiceerde OVAM een voorlopige lijst van getroffen gemeenten. Intussen vraagt zij alle andere steden en gemeenten af te wachten en de ‘no regret’-maatregelen in de buurt van de verdachte locaties te handhaven.  In een persbericht wordt gesproken over een corridor van ongeveer 100 meter rond de site. Bij de maatregelen zit ook de stringente eis dat deze plaatsen niet gebruikt mogen worden als kinderspeelplaats, althans niet als het om onverharde bodems gaat.

 

Hier vindt u de lijst van de sites met de hoogste prioriteit.


Bron:  Vlaanderen.be