Een vraag? Een suggestie?

Ik wil een vraag stellen of een suggestie aangeven

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Nieuwe projectoproep voor duurzaam woon-werkverkeer

Nieuws - 03/05/2022
-
Auteur(s): 
Joris De Vroey


 Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters maakt 2,1 miljoen euro vrij voor bedrijven en organisaties die projecten opzetten om het vervoer tussen de werkplek en het openbaar vervoer te verduurzamen, bijvoorbeeld door de aankoop van plooifietsen.
 


Volgens de minister zou die zogenaamde ‘last mile’ vaak nog een aanleiding zijn voor mensen om toch voor de wagen te kiezen voor hun woon-werkverkeer.

Deze nieuwe projectoproep kadert in het Pendelfonds. Projecten die het aantal autoverplaatsingen voor het woon-werkverkeer verminderen, komen in aanmerking voor de subsidie. Maar er gaat hierbij bijzondere aandacht naar samenwerking tussen bedrijven, bij voorkeur op bedrijventerreinen. "We moedigen ook kmo’s aan om projecten in te dienen,” zegt minister Peeters. "En we willen ook innovatieve fietsstimulerende projecten extra aanmoedigen, bijvoorbeeld het ontwikkelen van een app voor het reserveren van deelfietsen voor woon-werkverkeer, een fietslockersysteem of innovatieve deelsystemen."

Bedrijven en organisaties die een project willen indienen, moeten voor 1 juni a.s. een dossiernummer aanvragen op www.pendelfonds.be. Daarna hebben ze tot 1 september 2022 tijd om hun subsidieaanvraag te vervolledigen. De subsidie bedraagt maximaal de helft van de kosten die aan de projectuitvoering verbonden zijn, met een maximum van 200.000 euro wanneer een bedrijf alleen indient. Dit maximumbedrag verhoogt naargelang het project door twee of meer bedrijven wordt ingediend. De projectduur is minimaal 2 en maximaal 4 jaar.