Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Nu de coronacijfers weer stijgen: tijd voor maatregelen op het werk?

Nieuws - 22/06/2022
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers - medisch directeur Attentia


 De coronacijfers zijn opnieuw aan het stijgen. Bedrijven merken ook dat er daardoor weer meer afwezigheden zijn, sommige adviseren hun werknemers om extra waakzaam te zijn. Is het al tijd om de generieke gids weer te activeren?

 

De coronacijfers zijn weer aan het stijgen. Het beschermend effect van de coronavaccins neemt na twee tot drie maanden af; daarna is men wel nog beschermd tegen ernstige ziekte, maar men kan opnieuw besmet worden en besmettelijk zijn voor anderen - zeker als er nieuwe (sub)varianten opduiken.

Dat laatste is nu het geval: de BA.5 omikron-subvariant heeft sinds kort de overhand gekregen in België, en is de belangrijkste motor van de nieuwe stijging van het aantal nieuwe covid-gevallen.


Bron: Sciensano  

Naar alle verwachting zal deze stijging zich in de volgende weken verder zetten en zullen meer mensen covid krijgen, weliswaar meestal zonder heel erge symptomen: ruim 80% van de bevolking heeft minstens één vaccin gekregen, dan nog voornamelijk mensen in de hoge risicocategorieën. Desalniettemin zal het aantal hospitalisaties ook wel weer stijgen; de eerste aanzet daarvan zien we vandaag al.

Op het werk

We kregen bij de externe dienst al een vraag, of het aangewezen zou zijn de generieke gids weer te activeren. De generieke gids kan op elk moment gereactiveerd worden in die ondernemingen waar er een verhoogd risico is: dit zou dan wel gebaseerd zijn op een risicoanalyse door de interne preventiedienst in overleg met de arbeidsarts. Het blijft een afwegen pro en contra, omdat er momenteel weinig draagkracht voor is.

Ik zou er wel al op voorbereiden dat het aangewezen kan zijn om op korte termijn een aantal maatregelen te heropstarten. De eenvoudigste maatregel zal dan wellicht zijn om het dragen van een mondmasker opnieuw te verplichten. Sowieso zal bij dergelijke - en eventuele andere maatregelen - het sociaal overleg een belangrijke factor zijn.


Bron:  Sciensano