Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

E-learning: schadelijk alcoholgebruik beter opsporen

Nieuws - 23/06/2022
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers - medisch directeur Attentia


 De FOD Volksgezondheid lanceert op haar platform een e-learning "Alcohol, laten we erover praten".

 


Alcoholgebruik wordt vaak gebanaliseerd maar houdt gezondheids- en veiligheidsrisico’s in, ook bij matig gebruik. Schadelijk alcoholgebruik is een veroorzakende factor bij meer dan 200 ziekten en trauma’s. Het is de op twee na belangrijkste risicofactor voor overlijden en invaliditeit ter wereld. De Hoge Gezondheidsraad adviseert het alcoholgebruik voor zowel mannen als vrouwen te beperken tot maximaal 10 standaardeenheden per week, en om niet elke dag van de week te drinken. Toch overschrijdt 14% van de Belgische bevolking deze aanbevelingen. Slechts 8% van de mensen met een alcoholproblematiek zoekt hulp.

Op de werkvloer zelf wordt er niet zoveel alcohol en andere drugs gebruikt, maar wel net voor de aanvang van het werk, tijdens de lunch, aansluitend op het werk en tijdens speciale gelegenheden op het werk.

Deze e-learning van anderhalf uur is door het RIZIV geaccrediteerd, en in eerste instantie gericht op (huis)artsen maar ook voor andere doelgroepen interessant. In de e-learning leert men schadelijk alcoholgebruik beter op te sporen en werknemers die ermee te maken hebben sneller op te vangen. Ze omvat verschillende onderwerpen, zoals de korte- en langetermijneffecten van een schadelijk alcoholgebruik, (vroeg)detectie, destigmatisering, ondersteuning (inclusief medicatie), netwerken en vele andere.

De werkgever (via de interne preventiedienst en de HR-dienst) speelt een belangrijke rol bij de aanmaak en uitvoering van een alcohol- en drugbeleid. In senTRAL vindt u meer informatie, en op 8 september a.s. is er een webinar over het onderwerp, verzorgd door coördinator sector arbeid van VAD (Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs) Marie-Claire Lambrechts.


Bron:  FOD Volksgezondheid - E-learning: schadelijk alcoholgebruik beter opsporen