Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Vier concrete voorbeelden van een succesvolle aanpak van MSA

Nieuws - 28/07/2022
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers - Ian Graham


 Hoe vier winnaars van de 15de “Healthy Workplaces Good Practice Awards” het bewustzijn van de preventie van MSA hebben verbeterd.

 

Musculoskeletale aandoeningen (MSA) hebben een grote economische en sociale impact, zowel op de werknemers zelf als op de organisaties en de maatschappij. 57% van de werkgerelateerde gezondheidsklachten bij Belgische werknemers zijn lichamelijke klachten.

Als onderdeel van de 15de wedstrijd voor de “Good Practice Awards” voor een gezonde werkplek heeft het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk EU-OSHA de winnaars aangeduid die MSA met succes hebben aangepakt. Er zijn acht winnende inzendingen en ook acht eervolle vermeldingen. Bedrijven en organisaties uit heel Europa demonstreren de vele voordelen van een veiligere en gezondere werkplek als iedereen erbij betrokken is.

Van de acht winnaars hebben vier organisaties niet alleen uitstekende opleidings- en bewustmakingsinitiatieven laten zien, zij deden dat bovendien binnen een MSA-preventiecultuur op basis van risicobeoordeling en goede ergonomie.

Elke case study demonstreert praktische manieren om het bewustzijn van MSA-preventie en risicobeoordeling op de werkplek te vergroten. Parallel met alle vier deze voorbeelden is er ook een duurzame impact op lange termijn die deze initiatieven hebben gehad op alle niveaus van de organisatie, waardoor veiligere en gezondere werkplekken zijn gecreëerd. Wie inspiratie zoekt om veranderingen door te voeren binnen de eigen organisatie, kan deze praktische hulpmiddelen en richtlijnen voor het beoordelen en beheren van MSA-risico's op de werkplek gebruiken als een nuttig startpunt.

Duitsland: softwareontwikkelingsbedrijf creëert veiligheidstoolbox voor MSA 

Aangezien de overgrote meerderheid van SAP-medewerkers bureauwerk verrichtte, was blootstelling aan ergonomische problemen en de daaruit voortvloeiende MSA verantwoordelijk voor bijna 10% van alle gevallen van arbeidsongeschiktheid. 

De Safety Toolbox bevat opleidingsmateriaal, instructievideo's en veiligheidscontrolelijsten en geeft ook tips voor het creëren van ergonomische werkplekken. Voor mobiele werknemers, waarvan er veel zijn in de softwaresector, wordt advies gegeven over ergonomie en veiligheid in voertuigen onderweg en over hoe ergonomische werkomstandigheden bij de klant kunnen worden gewaarborgd.

 

Voor managers is een module Safety Compass toegevoegd, die gezondheids- en veiligheidskwesties behandelt waarmee werkteams te maken krijgen. Kalender- en afspraakfuncties zijn ingebouwd. Samen met checklists van taken die moeten worden uitgevoerd, zorgen deze ook voor reminders wanneer dat nodig is. Safety Compass is ook beschikbaar als mobiele app.

Meer in het algemeen benadert SAP preventie van MSA holistisch en proactief. Ergonomie staat er ook op de agenda van teamvergaderingen, en het bedrijf biedt een reeks sport- en fitnesstrainingen aan.

Volgens de laatste cijfers telt de Safety Toolbox 1.200 gebruikers die het ongeveer 13.700 keer hebben geraadpleegd. In 2020 organiseerde SAP bijna 3.000 individuele consultaties of groepsworkshops over ergonomie, met zo’n 2.000 deelnemers uit zijn Duitse vestigingen. In hetzelfde jaar werden ook 2.040 massages en meer dan 2.700 fysiotherapeutische behandelingen ter voorkoming of behandeling van MSA's gegeven.

EU-OSHA ziet twee succesfactoren in dit project:

  • de Safety Toolbox heeft een gebruiksvriendelijke interface en de inhoud is aangepast aan de teams en de verschillende werklocaties, wordt voortdurend bijgewerkt en regelmatig opgenomen in teamvergaderingen
  • het Veiligheidskompas is een preventief hulpmiddel dat altijd beschikbaar is en bijzonder geschikt is voor wie op afstand werkt

Wat de overdraagbaarheid betreft, meent EU-OSHA dat deze aanpak "kan worden overgenomen in andere bedrijven in dezelfde sector, of door organisaties die in kantoren zijn gevestigd maar ook thuis telewerken toestaan."

Oostenrijk: een leeftijdsgevoelige aanpak voor ziekenhuisondersteunend personeel

600 ondersteunende medewerkers met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar voeren vitale maar fysiek zware taken uit in het Universitair Ziekenhuis Wenen, zoals het vervoeren van patiënten en het schoonmaken van gebouwen. Er waren interventies nodig om een ​​veilige werkomgeving voor personeel van alle leeftijden te behouden en te bevorderen. Er werden enquêtes en workshops opgezet om feedback van de werknemers te krijgen over MSA-risicofactoren en hen te betrekken bij het zoeken naar oplossingen.

Er werd een breed scala aan preventieve maatregelen genomen, waaronder nieuwe rugvriendelijke uitrusting, veiligheidsschoenen en trainingen. Onderwerpen voor gezondheidsbevordering waren onder meer gezond eten, stretchen en stressmanagement. Er werden schoonmaakteams van verschillende generaties opgericht om de werklast beter te verdelen en nieuwe rekruten te begeleiden. Het project leidde tot meer zelfvertrouwen en teamgeest, aangezien deze vaak ondervertegenwoordigde groep ziekenhuismedewerkers in staat was om positieve veranderingen te beïnvloeden en hun vermogen om te werken te beschermen naarmate ze ouder worden.

(foto: EU-OSHA)

 

Slovenië: mentale en fysieke gezondheid beschermen bij verzekeringsmaatschappij

De verzekeringsmaatschappij Zavarovalnica Triglav probeerde maatregelen te nemen om MSA te voorkomen en te beheersen, en om gezonde gewoonten aan te moedigen zowel op kantoor als thuis. Bewustmakings- en trainingsinitiatieven van medewerkers omvatten instructies over ergonomische werkplekarrangementen, actieve levensstijlen, gezonde wervelkolom- en bewegingsworkshops en het opbouwen van weerstand tegen stress en burn-out. Verbeterde psychologische ondersteuning voor werknemers, evenals gepersonaliseerde beoordelingen van apparatuur waren andere aspecten van het project. Door gezondheidsbevorderende maatregelen te verankeren in preventie, samen met sterk leiderschap, is het ziekteverzuim tussen 2019 en 2020 met 4% gedaald en is de motivatie van medewerkers verbeterd.

(foto: EU-OSHA)

Litouwen: bevordering van ergonomische werkhoudingen voor fabrikanten van visuitrusting

Het productiebedrijf UAB Vonin had te maken met een hoog personeelsverloop omdat handmatige processen voor het vervaardigen van visuitrusting de schouders, armen en handen van de werknemers onder druk zetten. Fysiotherapeuten en ergonomiespecialisten werden geraadpleegd om risico's en preventieve maatregelen te helpen identificeren om de last te verlichten. Teamleiders volgden een ergonomietraining om hen in staat te stellen operators te ondersteunen bij hun werkposities en taken af ​​te wisselen om vermoeidheid te voorkomen. Door nieuwe routinepraktijken te creëren, wordt nu speciale aandacht besteed aan VGW-risicofactoren tijdens introductietrainingen en interne controleactiviteiten. Door operators te betrekken en snel te reageren op nieuwe risicofactoren is de tevredenheid op het werk verbeterd en is het personeelsverloop gedaald.

(foto: EU-OSHA)

 
Meer in senTRAL:
Bron:
Extra informatie: