Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Elk jaar 12.000 doden in het Verenigd Koninkrijk door beroepslongziekten

Nieuws - 03/08/2022
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers - medisch directeur Attentia


 Beroepslongziekte is een belangrijke oorzaak van arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen. In het Verenigd Koninkrijk sterven nog steeds elk jaar 12.000 mensen aan een door het werk veroorzaakte longziekte.

 

Blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën, stof en dampen op de werkplek resulteert in een breed scala aan levensbedreigende of nadelige, levensveranderende omstandigheden. Volgens recente statistieken van de Health and Safety Executive in het Verenigd Koninkrijk zijn er nog steeds 12.000 jaarlijkse sterfgevallen door longziekten.

Schattingen op basis van epidemiologische informatie. (bron: HSE)

Beroepslongziekten hebben doorgaans een lange latentie. Dit betekent dat het lang duurt voordat ze zich ontwikkelen na blootstelling aan het agens dat ze veroorzaakte. Daarom weerspiegelen de huidige sterfgevallen het effect van arbeidsomstandigheden in het verleden.

Preventie

Werkgevers moeten veilige werkomgevingen creëren om hun werknemers te beschermen tegen longaandoeningen door blootstelling aan schadelijke stoffen te voorkomen. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn nodig, maar het beste is uiteraard een aanpak bij de bron. Momenteel is in België silicose opnieuw in opmars, door een vernieuwde blootstelling aan silica in hedendaagse werkpraktijken.


Meer in senTRAL: