Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Slimme schroef voorkomt ongevallen

Nieuws - 20/09/2022
-
Auteur(s): 
Geert Van Cauwenberge


 Technische veiligheidscontroles kunnen vaak kostelijk zijn en worden soms verwaarloosd. Schroefverbindingen kunnen levensbelangrijk zijn. In Duitsland hebben ze daarom een ‘slimme schroef’ uitgevonden.

 

Schroeven zijn gemaakt om vast te zitten. Onder invloed van temperatuurschommelingen of trillingen kunnen ze echter loskomen.

In de praktijk wordt de stabiliteit van schroefverbindingen regelmatig gecontroleerd, zeker bij levensnoodzakelijke verbindingen zoals in vliegtuigen, treinen of liften.

Dergelijke manuele controles kosten echter veel tijd en werkuren. Duitse onderzoekers ontwikkelden een ‘slimme’ schroef, waarmee technici de stabiliteit van een schroefverbinding op elk moment en vanop afstand kunnen controleren. Deze schroeven kunnen gebruikt worden in bijvoorbeeld kranen, steigers, bruggen of windturbines.

Sensors

Hoe werkt deze oplossing? De slimme schroef bevat een sluitring die uitgerust is met drie drukgevoelige sensors. Wanneer de schroef spanning verliest wordt dat via een radioverbinding aan een basisstation gemeld. Dat station kan zich aan de rand van de werkplek bevinden, maar ook op enkele honderden meters of zelfs op kilometers afstand van de schroef. Eén basisstation kan meer dan 100.000 sensors tegelijk monitoren.

De schroef voorziet zichzelf van energie. Dat gebeurt via een thermo-elektrische generator binnenin de schroef die elektriciteit genereert uit de minieme temperatuurverschillen tussen schroefkop en omgeving.

 
 

Meer in senTRAL:

Bron: