Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Energiecrisis: Vlaanderen neemt bijkomende sociale energiemaatregelen om impact hoge energieprijzen te beperken

Nieuws - 02/11/2022
-
Auteur(s): 
Droits Quotidiens Legal Design


Vlaanderen neemt maatregelen om de impact van de extreem hoge energieprijzen op de gezinnen te beperken.
De Vlaamse regering bestrijdt de energiearmoede met volgende ingrepen:
Vanaf 1 november 2022 tot en met 30 april 2023 is het voor de netbeheerders verboden huishoudelijke afnemers af te sluiten van energielevering.
Het noodkrediet elektriciteit en aardgas wordt aangepast op basis van actuele energieprijs; Voor aardgas is het nieuwe bedrag 155 euro (goed voor 1026 kWh) en voor elektriciteit 115 euro (210 kWh).
De minimale levering aardgas wordt versterkt en uitgebreid naar klanten die elektrisch verwarmen via het exclusief nachttarief;
De gratis huishoudelijke energiescan wordt toegankelijk gemaakt voor personen die niet tot de doelgroep behoren, maar waarvan een OCMW-medewerker de inschatting maakt dat een energiescan relevant kan zijn.
Gedurende de periode 1 november 2022 tot en met 31 maart 2023 wordt de gratis huishoudelijke energiescan ook toegankelijk voor iedere natuurlijke persoon die behoort tot doelgroep 3 van de Mijn Verbouwpremie en waarvoor een energiehuis gedurende de periode 1 november 2022 tot en met 31 maart 2023 de inschatting maakt dat een energiescan relevant kan zijn.
De basis gratis huishoudelijke energiescan zal worden uitgebreid met een controle van de geschiktheid van de woning voor de plaatsing van een PV-installatie.
Mijn VerbouwLening kan ook toegekend worden aan eigenaars die pas na de werken, maar uiterlijk tot 36 maanden na de toekenning van de lening, de woning zullen betrekken als hoofdverblijfplaats.
Er wordt een tijdelijke dak-en zoldervloerisolatiepremie voor doe-het-zelvers ingevoerd.
Er wordt een vergoedingsregeling voor de meerkost van de minimumsteunregeling van groenestroomcertificaten ingevoerd wanneer die certificaten door de elektriciteitsdistributienetbeheerder terug op de markt worden gebracht.
In werking: 31 oktober 2022, de dag van verschijning in het Belgisch Staatsblad.

Bron:  19 OKTOBER 2022. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010, wat betreft maatregelen naar aanleiding van de energiecrisis,BS 31 oktober 2022.

Extra informatie: energiebesluit