Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Bescherm uw werknemers voldoende tegen kou en regen

Nieuws - 24/11/2022
-
Auteur(s): 
Geert Van Cauwenberge


Werken in de kou en de regen is geen pretje. Heel wat werknemers trotseren dagelijks het gure weer. Daarom is het erg belangrijk dat u hen als werkgever goed beschermt tegen de weerelementen, zeker nu de (buiten)temperatuur een duik durft nemen. Welke maatregelen kunt u nemen?

 

- Zorg voor voldoende verwarming. Wat de temperatuur in open werklokalen of in open lucht betreft, voorziet de wet geen minimumtemperaturen voor werk. Van 1 november tot en met 31 maart bent u wel verplicht om goed werkende verwarmingselementen te plaatsen, met tegelijk voldoende aandacht om het risico op brand en CO-vergiftiging zo klein mogelijk te maken.

Wanneer het kwik lager zakt dan 5°C (bij droog en windstil weer) of 12°C (bij regen en wind), moeten uw werknemers de kans krijgen om zich regelmatig op te warmen. Daarom is het zinvol om bij deze buitentemperaturen een pauzelokaal tot minstens 20°C te verwarmen. Ook voorziet u best een aparte ruimte om natte kleding te laten drogen.

- Voorzie kwalitatieve werkkledij. Goede beschermende werkkledij, die bovendien is aangepast aan de omstandigheden, is uiteraard cruciaal. Comfortabel werken in de buitenlucht wordt immers niet enkel bepaald door de temperatuur, maar ook door de luchtvochtigheid en neerslag.

Goede werkkledij bevat meerdere beschermende lagen:

  • een ademende binnenlaag
  • een isolerende middenlaag
  • een wind- en waterdichte buitenlaag

Ook waterdichte schoenen, warme sokken, stevige handschoenen en een hoofddeksel beschermen tegen wind en koude.

 
(foto: Unsplash – Brigitte Tohm)

- Zet warme dranken klaar. Net zoals koude dranken voor de nodige verkoeling zorgen in de zomer, zijn warme dranken de ideale manier om snel op te warmen. Voorzie liefst dranken met weinig cafeïne, zoals thee of soep. Drinken uw werknemers liever iets fris? Bied dan drinkwater aan met een temperatuur tussen 10°C en 15°C.

- Investeer in een efficiënte werkverdeling. Als de werkorganisatie en taken binnen uw bedrijf het toelaten kunt u werk maken van een werkverdeling die maximaal rekening houdt met comfortabele werkomstandigheden bij kou en regen. Voorbeelden van dergelijke organisatiemaatregelen zijn:

  • vermijden dat werknemers lang stilstaan op dezelfde plaats
  • altijd streven naar een constante lichaamstemperatuur, met een goed evenwicht tussen zwaardere en lichtere taken
  • voldoende personeel voorzien, zodat iedereen de tijd heeft om te pauzeren en even op te warmen
 

Meer in senTRAL:

Bron: