Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Eenmalige drankbekers op evenementen weldra volledig verboden

Nieuws - 17/05/2023
-
Auteur(s): 
Dirk Vercammen


 Op haar vorige ministerraad keurde de Vlaamse regering enkele wijzigingen aan Vlarema 9 goed. Die zaten al een tijdje in de pijplijn, en de publicatie in het Belgisch Staatsblad wordt binnenkort verwacht. Een van de aanpassingen gaat over drankbekers op evenementen.

 

Vanaf 15 juni 2023 zijn alle recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, met uitzondering van petflessen en blikjes op voorwaarde dat de eventorganisator daarvoor in een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van die recipiënten gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. En ook die uitzondering is slechts een overgangsmaatregel: vanaf 1 januari 2025 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen altijd verboden, zonder clementie.

Bij het gebruik van herbruikbare recipiënten en herbruikbaar cateringmateriaal, met uitzondering van recipiënten uit glas en porselein, is het verplicht om in een systeem te voorzien dat garandeert dat minstens 90% van deze recipiënten gescheiden wordt ingezameld, en dat het cateringmateriaal wordt ingezameld voor hergebruik. Bij evenementen is dit de verantwoordelijkheid van de organisator.

Voor evenementen die plaatsvinden in 2023 kan de eventorganisator nog een uitzondering aanvragen:

  • als er onvoldoende capaciteit is (art. 5.3.12.1 Vlarema): ondanks tijdige en behoorlijke inspanningen voor een bepaald evenement is er onvoldoende capaciteit aan herbruikbare recipiënten en/of wasfaciliteiten beschikbaar
  • als er nog beschikbare stocks wegwerpbekers aanwezig zijn (art. 5.3.12.3 Vlarema): vraag is of dit geen achterpoortje kan worden?

De OVAM heeft de nieuwe regels op deze webpagina verzameld.

Meer in senTRAL:
 
Bron:
  • OVAM