Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Federale regering lanceert actieplan voor gezondere binnenlucht

Nieuws - 22/05/2023
-
Auteur(s): 
Geert Van Cauwenberge


 Eind 2022 keurde het parlement  een nieuwe wet  goed rond de kwaliteit van binnenlucht. Die wet is nu uitgewerkt in concrete regels, die vanaf 11 december 2023 van kracht worden in de horeca en sport-, cultuur- en eventsector.

 

In elke zaak die groter is dan 15 vierkante meter en waar mensen langer dan een kwartier aanwezig zijn, zal een CO2-meter geïnstalleerd moeten worden.

Als een zaak een ventilatie- en/of luchtzuiveringssysteem heeft, dan moet die weergeven hoeveel verse lucht de installatie oplevert, inclusief het maximum aantal personen.

Tegelijk moeten uitbaters in de hierboven vermelde sectoren een risicoanalyse en actieplan opstellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Voorlopig gaat het niet om een verplichting, maar vanaf 1 januari 2025 moeten uitbaters een luchtkwaliteitslabel uithangen of publiceren. Op deze manier worden bezoekers voortdurend goed geïnformeerd over de luchtkwaliteit en hoe de lucht gezuiverd wordt.

De federale regering heeft een platform opgericht waar experts en vertegenwoordigers van de betrokken sectoren samen bekijken welke mogelijke acties ze kunnen ondernemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Ziekenhuizen, federale gebouwen, scholen en woonzorgcentra zitten voorlopig niet mee in het plan.

 
Meer in senTRAL:
Bronnen:
  • De Tijd
  • VRTNWS