Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Nieuw Covid-19 testbeleid: einde van de PCR- en RAT-testen voor de meeste mensen

Nieuws - 22/05/2023
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers - medisch directeur Attentia


 Dankzij de gunstige ontwikkeling van de pandemie komt er een einde aan PCR- en RAT-testen voor de algemene bevolking, inclusief mensen zonder symptomen en de bewoners van collectieve zorginstellingen. Minder viruscirculatie, infecties en ziekenhuisopnames hebben ertoe geleid dat de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) de Covid-19-teststrategie heeft aangepast.

 

Eerder had de IMC al besloten om de isolatieregels te wijzigen. Nu raden ze de PCR- en RAT-testen niet meer aan voor de meeste mensen, met enkele uitzonderingen. Zelftests blijven wel beschikbaar.

Dit besluit is gebaseerd op advies van de Risk Assessment Group (RAG), de Hoge Gezondheidsraad en de Risk Management Group (RMG).

Het nieuwe testbeleid gaat in zodra het op de Sciensano-website wordt gepubliceerd, dat wil zeggen op 23 mei 2023.

Mensen mét symptomen

Het bepalen van de teststrategie voor mensen met symptomen is ingewikkelder. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de gezondheidstoestand van de patiënt, de leeftijd en het niveau van immuniteit. De RMG blijft hierover in gesprek op basis van advies van de Hoge Gezondheidsraad. De uiteindelijke beslissing hierover wordt op 1 juni 2023 tijdens de volgende IMC genomen.

Niets is voor altijd

De ministers willen echter benadrukken dat de teststrategie weer kan veranderen. Dit gebeurt wanneer de situatie rond de pandemie verslechtert, of als er een nieuwe, gevaarlijkere variant van het virus zou verschijnen.

 
Meer in senTRAL:
 
Bron:
  • Persmededeling van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid