Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Logistiek bedrijf ontwikkelt woordloze veiligheidstraining met virtual reality

Nieuws - 23/06/2023
-
Auteur(s): 
Geert Van Cauwenberge


 Als eerste ter wereld heeft Wallenius Wilhelmsen een innovatieve, woordloze veiligheidstraining ontwikkeld voor haar techniekers. Via de toepassing van virtual reality (VR) en logo’s wil deze rederij, waar maar liefst 34 nationaliteiten samenwerken, taalbarrières overwinnen en een efficiënter trainingsproces realiseren.

 
 

"Dankzij een combinatie van verschillende leermethodes kan iedereen – ongeacht zijn of haar taal of technische voorkennis - de belangrijkste veiligheidsrisico's begrijpen,” legt Health Manager Pieter Carrette uit. “Tijdens een gewone training zijn onze medewerkers snel afgeleid, maar met een VR-bril kunnen we hen meer boeien. Zo is in enkele minuten de veiligheidstraining uitgelegd en begrijpt men de inhoud veel beter."

“We organiseren onze opleiding niet enkel voor huidige medewerkers, maar gebruiken deze tool ook om nieuw talent aan te trekken. Dankzij de toepassing van VR slaan we meerdere vliegen in één klap: een medewerker kan onze werkomgeving en veiligheidsvoorschriften leren kennen zonder in onze ateliers en magazijnen aanwezig te hoeven zijn. Tegelijk creëren we een veilige setting voor de training, waarbij een medewerker kennis kan verwerven zonder het risico te lopen op fysiek gevaarlijke situaties.”

Veiligheidsbewustzijn creëren en vergroten

“Achterliggend laat onze training ook zien hoe belangrijk een goede kennis van het Nederlands is, als basis voor het creëren van een veilige werkomgeving en voor het effectief overbrengen van veiligheidsboodschappen. Vele medewerkers spreken geen Nederlands of Engels. Soms ontbreekt het hen ook aan het nodige veiligheidsbewustzijn, omdat ze niet technisch geschoold zijn of uit een cultuur komen waar veiligheid en gezondheid op de werkvloer anders beleefd worden dan in ons land.”

Vijf basisprincipes

In deze VR-training krijgen medewerkers informatie over een vijftal basisprincipes binnen de rederij:

  • werken op hoogte
  • hijsen van lasten
  • veilig doorheen de werkplaats bewegen
  • werken met verfspuitbussen
  • werken aan hydraulische leidingen
Positieve reacties

De eerste deelnemersreacties zijn zeer positief, zegt Pieter Carrette. “Onze medewerkers appreciëren dat ze een compacte training zonder woorden kunnen volgen, op een plaats- en tijdsonafhankelijke manier. De training is wereldwijd beschikbaar. Tijdens de ontwikkeling hielden we continu feedbackrondes, waardoor we belangrijke aanpassingen konden maken die ervoor zorgden dat de mensen de nodige informatie kregen.”

Ondersteuning van kwaliteitscontroles via holografische afbeeldingen

Naast het experiment met virtual reality in Zeebrugge, wordt in het netwerk van Wallenius Wilhelmsen al gebruik gemaakt van de ‘HoLoLens’, een headset om met driedimensionale holografische beelden de operationele omgeving op te roepen. Hiermee kan bijvoorbeeld gesimuleerd worden hoe je in een ‘vehicle processing center’ op een nieuw voertuig accessoires aanbrengt en hoe je de gereedschappen gebruikt. Een groot voordeel is dat dit voor alle medewerkers dezelfde opleidingskwaliteit garandeert en gemakkelijk toelaat om goede praktijken te delen.

Risicoanalyse ergonomie

Last but not least investeert de rederij ook in het identificeren en analyseren van ergonomische risico’s op de werkvloer. Dit gebeurt via speciale computervisiesoftware. Pieter Carrette licht toe: “Met zo’n tool kunnen we bijvoorbeeld achterhalen wat de juiste houding is voor het tillen van zware voorwerpen, om op die manier rugpijn te voorkomen. Ook verkleinen we het risico op verwondingen bij het bewegen in potentieel gevaarlijke zones op een van onze sites. Door de houding en het gedrag van onze medewerkers op een objectieve en gedetailleerde manier in beeld te brengen, kunnen we ons intern ergonomiebeleid op een gestructureerde manier finetunen.”

 
Meer in senTRAL:
 
Bronnen: