Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Acht gewoonten kunnen volgens onderzoek tot 24 jaar aan je leven toevoegen

Nieuws - 11/08/2023
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers


Onderzoek suggereert dat het maken van acht specifieke gezonde levensstijlkeuzes je leven tot wel 24 jaar kan verlengen. Dit onderzoek, dat nog in de publicatiefase is, heeft gegevens van Amerikaanse veteranen geanalyseerd, en is bijzonder relevant voor mensen in hun 40e, 50e en 60e levensjaar. De resultaten zijn gunstig, ongeacht de gezondheidsachtergrond van de deelnemers, inclusief die met chronische ziekten. Ook op de werkvloer kan het bevorderen van gezonde levensstijlkeuzes het verschil maken.

Deze acht gezonde gewoontes zijn je sleutel tot een langer leven

Volgens hoofdauteur Xuan-Mai Nguyen, gezondheidswetenschapsspecialist voor het Million Veteran Program van het VA Boston Healthcare System, zijn de gezonde gewoontes in kwestie geen geheimen. Ze omvatten fysieke activiteit, gezond eten, stressbeheersing, voldoende slaap en het bevorderen van positieve sociale relaties. Aan de andere kant is het van belang te vermijden dat je rookt, te veel drinkt en verslaafd raakt aan opioïden.

Nguyen benadrukt dat elke kleine aanpassing in deze richting gunstig is. 

Het onderzoek: een diepgaande blik

Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens Nutrition 2023, de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Nutrition. De studie analyseerde het gedrag van bijna 720.000 militaire veteranen tussen de 40 en 99 jaar. Ze maakten allemaal deel uit van het Million Veteran Program, een longitudinaal onderzoek opgezet om de gezondheid en het welzijn van Amerikaanse veteranen te bestuderen.

De resultaten toonden aan dat het adopteren van zelfs één gezonde gewoonte significant bijdraagt aan een verlengd leven. Zo leverde het toevoegen van slechts één gezonde gedraging aan het leven van een 40-jarige man 4,5 extra levensjaren op. Twee gedragingen resulteerden in zeven extra jaren, terwijl drie gewoonten het leven met 8,6 jaar verlengden. Bij vrouwen waren de resultaten net zo indrukwekkend.

Nguyen merkte op dat het adopteren van alle acht gezonde gewoonten een “synergetisch effect” had, wat resulteerde in een aanzienlijke levensduurverlenging.

Belangrijkste levensstijlkeuzes voor een langer leven

Het onderzoek was ook in staat om de acht levensstijlkeuzes te rangschikken op basis van hun effectiviteit bij het bevorderen van een langere levensduur.

  1. Fysieke activiteit: verminderde het sterfterisico met 46%.
  2. Geen opioïden verslaving: verlaagde de kans op vroegtijdig overlijden met 38%.
  3. Nooit roken: verminderde het sterfterisico met 29%.
  4. Stressmanagement: verlaagde vroegtijdig overlijden met 22%.
  5. Plantaardig dieet: verbeterde de kansen op een langer leven met 21%.
  6. Geen overmatig alcoholgebruik: verlaagde het sterfterisico met 19%.
  7. Voldoende slaap: verminderde vroegtijdig overlijden met 18%.
  8. Positieve sociale relaties: verlengde de levensduur met 5%.
De relevantie van het onderzoek voor werkgevers

De conclusie van dit artikel is duidelijk: een reeks toegankelijke gezonde levensstijlkeuzes kan de levensduur aanzienlijk verlengen. Dit onderzoek is niet alleen relevant voor individuen, maar ook voor werkgevers en preventieadviseurs. Door het bevorderen van gezonde levensstijlkeuzes op de werkplek - zoals voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding, stressmanagement en positieve sociale relaties - kunnen organisaties bijdragen aan het welzijn en de levensduur van hun werknemers. Deze maatregelen kunnen leiden tot een gezonder, gelukkiger en productiever personeelsbestand, en op de lange termijn bijdragen aan een duurzamere samenleving.

 

Meer in senTRAL:


Bronnen:

  • CNN Health - These 8 habits could add up to 24 years to your life, study says