Een verduidelijking van de wetgeving rond twee types werfkranen lijkt nuttig na de ongevallen in Bellegem op 16 augustus 2023 en een kleine week later in Gent op 21 augustus 2023.
Snelmontagekraan versus torenkraan
In beide ongevallen ging het om een snelmontagekraan. Zoals de naam al doet vermoeden is een snelmontagekraan compact in transport, snel opgesteld en eenvoudig te verplaatsen. Dit zijn ook meteen de grootste verschillen met een klassieke torenkraan. Om een torenkraan op te bouwen is een goede fundering nodig, verschillende transporten om de elementen te vervoeren, en eens opgesteld, niet geschikt om van plaats te veranderen. Dus het is niet de capaciteit die het grote verschil maakt tussen beide types.
Opleiding mobiele arbeidsmiddelen
Op het vlak van opleiding wordt in de Codex (Boek IV, Titel 3, Artikel IV.3-7) geen onderscheid gemaakt of het nu om een snelmontagekraan of torenkraan gaat, en wordt er gesproken over mobiele arbeidsmiddelen. Hierbij moet de werkgever ervoor zorgen dat ze bestuurd worden door werknemers met een adequate opleiding.
Keuring hijs en hefwerktuigen
De FOD WASO heeft in februari 2021 een nota geschreven aan de EDTC’s over de rapportering na controle bij torenkranen.
Belangrijk om weten is dat de snelmontagekranen hier worden buiten gehouden. De nota van de FOD WASO is niet van toepassing op dit type kranen. Zo wordt voor een torenkraan o.a. een opstellingsfiche gevraagd, een stabiliteitsstudie van de ondergrond en eventueel een windstudie. Ook het ontbreken van een overlastsignaal is een reden voor onmiddellijke buitendienststelling. Voor andere hefwerktuigen dan torenkranen en personenliften blijft de nota 6232 wel van kracht.
Besluit
Wat ook de oorzaak mag zijn van het omvallen van de snelmontagekranen, het mag duidelijk zijn dat hefwerktuigen die dezelfde functie en capaciteit hebben en in dezelfde werfomstandigheden worden gebruikt, niet op dezelfde manier behandeld worden op het vlak van wettelijke keuringen. Dus heb je als bedrijf toren- of snelmontagekranen op je bouwplaats staan:
- Zorg dan dat ze periodiek gekeurd zijn en het keuringsattest expliciet vermeldt dat er verder mag gewerkt worden met het hefwerktuig.
- Kijk vooraleer een snelmontagekraan wordt opgesteld, de stabiliteit van de ondergrond na. Een eerste visuele controle op de aanwezigheid van putten, kelders of rioleringen kan al een goede indicatie geven.
- Ga tenslotte in gesprek met de leverancier van het hefwerktuig en zorg zo voor een degelijke werkvoorbereiding.
Meer in SenTRAL:Bronnen: