Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Inzicht in hoogwerker veiligheid: Belangrijke updates van IPAF

Nieuws - 18/09/2023
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers


De International Powered Access Federation (IPAF) blijft zich inzetten voor de promotie van veilig en efficiënt gebruik van hoogwerkers over de hele wereld. In dit kader heeft de IPAF nieuwe veiligheidsdocumentatie en educatieve video's ontwikkeld, en geeft het inzichten in de belangrijkste veiligheidsrisico’s via het jaarlijks Veiligheidsrapport.
 
Introductie tot IPAF
IPAF, een not-for-profit ledenorganisatie, speelt een belangrijke rol in het wereldwijd bevorderen van het veilige en effectieve gebruik van hoogwerkers. Dit wordt bereikt door middel van technische advisering, beïnvloeding van wet- en regelgeving, en het aanbieden van veiligheidsinitiatieven en trainingsprogramma's. De leden, waaronder fabrikanten, verhuurbedrijven en gebruikers, zijn vertegenwoordigd in meer dan 70 landen en belichamen een groot deel van de wereldwijde verhuurvloot en producenten van hoogwerkers.
2023 markeert een belangrijk jaar voor IPAF, aangezien de federatie haar 40-jarig bestaan viert. Er is een speciale webpagina gelanceerd om dit jubileum te vieren, waarop leden worden aangemoedigd om hun ervaringen, innovaties en herinneringen van de afgelopen 40 jaar te delen.
 
 
Hoogtepunten uit het Veiligheidsrapport 2023
Uit het recent gepubliceerde globale veiligheidsrapport van IPAF blijkt dat er een positieve trend zichtbaar is, met een stijging van het totaal aantal meldingen en een afname van het aantal dodelijke slachtoffers in 2022 vergeleken met het jaar 2021. Dit suggereert dat de sector zich in de goede richting beweegt, al is blijvende aandacht en inzet noodzakelijk om deze trend voort te zetten.
Een analyse van de incidenten toont aan dat vallen van platforms de meest voorkomende oorzaak zijn van ernstige ongevallen, gevolgd door omkantelingen en botsingen met machines of voertuigen. Het rapport benadrukt de noodzaak van een sectorbrede focus om deze incidenten verder te verminderen. 


Afbeelding: Incidenten waarbij tijd verloren gaat per incidenttype/classificatie. Bron: IPAF.


Afbeelding: Top zeven trends bij dodelijke incidenten. Bron: IPAF.

Een belangrijke bevinding is dat een groter aantal landen meldingen heeft doorgegeven, wat wijst op een verbeterde globale betrokkenheid bij veiligheidskwesties. De gegevens laten ook zien dat er een verandering is in de sectoren waar de meeste meldingen vandaan komen, waarbij de huuractiviteit een stijging en faciliteitenbeheer een daling liet zien. Het rapport werpt ook licht op specifieke trends in verschillende landen en biedt een gedetailleerde analyse van de incidenten per type hoogwerker
 
 
Nieuwe educatieve materialen en resources
Andy Access serie
De Andy Access serie, verkrijgbaar in 9 talen, is uitgebreid met verschillende nieuwe thema's, variërend van veiligheidsmaatregelen tegen bliksem tot richtlijnen voor het veilig gebruik van hoogwerkers in de buurt van wegen. Deze serie is een essentiële resource voor het vergroten van het bewustzijn over veiligheidsprocedures in verschillende situaties.
 
Toolbox talks
De “Toolbox Talks” serie is eveneens uitgebreid met nieuwe thema's die gericht zijn op het bieden van inzicht en voorlichting over verschillende aspecten van hoogwerker veiligheid. Deze onderwerpen omvatten onder andere preventie van vallen van hoogte en de noodzaak van veilig onderhoud van hoogwerkers op locatie.
 
Technische voorlichting
Naast de bovengenoemde series, biedt de reeks technische voorlichtingen nieuwe thema's die gericht zijn op het verder vergroten van het veiligheidsbewustzijn. Deze thema's richten zich op diverse aspecten zoals het veilig gebruik van hoogwerkers in openbare ruimtes en tips voor het kopen van een tweedehands hoogwerker.
 
Educatieve video's
Tot slot heeft IPAF een reeks korte, 15-seconden durende video's gecreëerd die gebaseerd zijn op thema's uit de Andy Access serie. Deze video's bieden een visuele en toegankelijke manier om personeel te trainen en bewust te maken van potentiële gevaren en veiligheidsprocedures.
 Als preventieadviseur kunt u deze bronnen gebruiken om de veiligheidsprocedures binnen uw organisatie te verbeteren en te waarborgen. Het doel is om een veiligere werkomgeving te creëren voor iedereen die met hoogwerkers werkt.
 
 
Meer in senTRAL:
Bronnen:
  • BeSWIC - Nieuwe informatie van IPAF rond veilig gebruik van hoogtewerkers 
  • IPAF – Globaal Veiligheidsrapport