Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

De 10‑10‑10-campagne: een oproep tot meer beweging op de werkvloer

Nieuws - 25/09/2023
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers


De jaarlijkse 10‑10‑10-campagne moedigt mensen met een zittend beroep aan om op 10 oktober om 10 uur, 10 minuten te gaan staan en bewegen. Georganiseerd door de Beroepsvereniging voor Ergonomie (VerV) en het Vlaams Instituut voor Gezond Leven, is het doel van deze campagne om het belang van "wisselwerken" te benadrukken. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de concentratie en het energieniveau.
 
 
Wat is wisselwerken?

"Wisselwerken" is het idee om zittende taken af te wisselen met staan en bewegen. Dit kan variëren van telefoneren terwijl je staat, tot een wandeling naar de kopieermachine op een andere verdieping. Door deze kleine aanpassingen kunnen spieren ontspannen, wordt er meer vet verbrand en neemt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en rugpijn af.

 
Tips voor het voortzetten van deze gezonde gewoonte

De campagne eindigt niet op 10 oktober. Het is belangrijk om deze gezonde gewoonte het hele jaar door vol te houden. Enkele tips om dit te doen zijn:

  • Stel reminders in op je computer of telefoon.
  • Haal regelmatig een glas water.
  • Gebruik het toilet op een andere verdieping.
  • Maak na de lunch een korte wandeling.
  • Overweeg een actieve manier om naar het werk te gaan, zoals fietsen.

De rol van preventieadviseurs en leidinggevenden

VerV benadrukt dat een mentaliteitsverandering nodig is, zowel bij werknemers als bij werkgevers. Preventieadviseurs en leidinggevenden spelen een cruciale rol in het promoten van een dynamische bedrijfscultuur. Door laagdrempelige activiteiten te organiseren en bewegingsmogelijkheden te bieden, wordt het voor kantoormedewerkers aantrekkelijker om actief deel te nemen aan een gezondere levensstijl.

 
Extra informatie en campagnemateriaal

Voor meer tips en informatie kun je terecht op de website van VerV. Hier kun je ook campagnebeelden en -teksten downloaden voor gebruik in nieuwsbrieven of op sociale media. Bovendien maak je op 10 oktober kans op het winnen van een “steppie” als je een originele foto van je wisselwerkmoment deelt op sociale media met de hashtag #wisselwerken.

 
Door deel te nemen aan de 10‑10‑10-campagne en het concept van wisselwerken te omarmen, draag je bij aan een gezondere werkplek voor iedereen.
 
 
Meer in senTRAL:
 
Bronnen:
  • VerV – 10‑10‑10 campagne