Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Vergelijkende analyse tussen de oude en nieuwe Europese wetgeving over machines

Nieuws - 28/09/2023
-
Auteur(s): 
Adrien Grégoire


Dit jaar werd de richtlijn uit 2006 herroepen en vervangen door een nieuwe verordening over machines. Omdat het niet altijd eenvoudig is om te zien wat er zoal is gewijzigd, staat er een vergelijkende analyse van beide teksten online.

Het document bestaat uit twee kolommen. In de ene kolom staan de artikels uit de nieuwe Verordening 2023/1230 en ernaast die van Richtlijn 2006/42. Een kleurcode vereenvoudigt de vergelijking tussen de twee documenten:

  • In het rood - Nieuwe woorden/zinnen in de nieuwe verordening 
  • Geel gemarkeerd - Woorden/zinnen uit de oude richtlijn die niet meer in de nieuwe verordening staan 
  • Grijs gemarkeerd - Nieuwe woorden/zinnen die een gelijksoortige positie hebben in de nieuwe en oude wetgeving en/of een gelijksoortige of andere betekenis hebben (vatbaar voor interpretatie) 
  • In het blauw - Geeft aan dat de tekst van de oude richtlijn werd verplaatst vanuit/naar een ander deel van dezelfde richtlijn, om de vergelijking met het overeenkomstige deel van de nieuwe verordening te vereenvoudigen. De overeenkomstige teksten van de twee verordeningen werden vergeleken volgens de hierboven vermelde kleur- en markeringscode.

Deze gids werd ontwikkeld als een essentieel hulpmiddel voor belanghebbenden die geïnteresseerd zijn in het ontwerp van machines, hun gebruik en het toezicht erop, zodat ze de kwaliteit en relevantie van de voorgestelde wijzigingen kunnen beoordelen. Bovendien zou hij moeten bijdragen tot de uitwerking van geharmoniseerde normen van hoge kwaliteit.


Meer in senTRAL :
Bronnen:
  • De gids (PDF in het Engels)
  • Eurogip, Machines : l’analyse comparative entre le Règlement de 2023 et la directive de 2006 est disponible en français, 7 septembre 2023