Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Nog één jaar om aan te sluiten bij Tersana

Nieuws - 12/02/2024
-
Auteur(s): 
Johan Ceenaeme


Tersana is het bodemsaneringsfonds voor alle werkplaatsen voor onderhoud en herstel van motorvoertuigen. De aanmeldingsperiode bij Tersana loopt tot 31 januari 2025.
Tersana

Zowel garagisten en carrossiers als transport- en busbedrijven, bouwondernemingen, voedingsbedrijven … die een werkplaats hebben (of hadden) met een bodemverontreiniging door die werkplaats of hun private tankplaats, kunnen aansluiten bij Tersana.

Als lid van Tersana ontvangt de eigenaar of exploitant 40 % subsidies voor het bodemonderzoek en -sanering. Daarnaast neemt Tersana de saneringsplicht over. Ze verzorgen het hele saneringsproject, van a tot z. Tersana stelt een bodemsaneringsdeskundige aan voor de verdere onderzoeken en een saneringsaannemer voor de effectieve sanering. Ze bekijken daarbij kritisch de bevindingen van de bodemdeskundigen. De eigenaar krijgt zo een second opinion over de verontreiniging van zijn werkplaats.

Om te kunnen aanmelden bij Tersana heeft de eigenaar of exploitant een geldig oriënterend bodemonderzoek nodig. De aanmeldingsperiode bij Tersana loopt tot 31 januari 2025. Meer dan 600 bedrijven met werkplaats zijn verontreinigd. Wie een werkplaats heeft met een saneringsnoodzaak neemt best contact op met Tersana om de aansluiting in orde te brengen.

Nog meer dan 5000 terreinen moeten, omwille van de aanwezigheid van een werkplaats, in 2024 een oriënterend bodemonderzoek laten uitvoeren. Wie als exploitant, eigenaar of milieucoördinator de actuele bodemtoestand van een dergelijke werkplaats niet kent, neemt best actie voor een oriënterend bodemonderzoek, zodat een tijdig aansluiting bij Tersana mogelijk is in geval van bodemverontreiniging.

Meer in senTRAL:

Bron:

  • Subsidie voor bodemsanering | Bodemsaneringsfonds | Tersana