Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Nieuw KB in Staatsblad legt productnormen op voor luchtzuiveringssystemen die virussen in aerosolen uit de lucht verwijderen (2/2)

Nieuws - 23/04/2024
-
Auteur(s): 
Pieter Bolle, Adviseur-Generaal Afdelingshoofd Regionaal Toezicht Welzijn op het Werk


Dit artikel is het vervolg op de bespreking van het KB van 9 februari 2024 houdende de voorwaarden voor het op de markt brengen van luchtzuiveringssystemen in het kader van de bestrijding van virussen in aerosol buiten medische doeleinden (BS 17 april 2024).
Waarom dit KB?
Dit KB regelt in een eerste tussentijdse fase de systemen voor luchtzuivering die werken tegen aerosolen met virussen. Dit is in feite een verfijning en verderzetting van het Ministerieel Besluit van 12 mei 2021. Dit besluit kon maar uitgevaardigd worden voor 6 maanden en dit kon een maal worden verlengd. Hierdoor was er sinds mei 2022 geen regeling meer voor luchtzuiveringssystemen. In de toekomst is het de bedoeling om deze regelgeving nog verder uit te diepen en de prestaties niet alleen in kaart te brengen tegen virussen in aerosolen in de lucht, maar ook voor andere polluenten zoals fijnstof en bepaalde gassen zoals formaldehyde, enz.

De bezorgdheid is in elk geval dat de luchtzuiveringssystemen die op de markt komen moeten werken en dus effectief virussen onschadelijk moeten maken of moeten capteren. Daarnaast is de tweede bezorgdheid dat er geen schadelijke stoffen in een schadelijke hoeveelheid in de binnenruimte terecht zouden komen. Dit zou kunnen, gezien bepaalde toestellen bv. ozon produceren. Het is belangrijk om het risico op de infectieziekten te verminderen zonder andere risico’s te introduceren. Daarom ook dat een aantal systemen verboden zijn, tenzij men een afwijking kan bekomen. Zo’n afwijking is maximaal 3 jaar geldig. Volgende systemen zijn verboden behoudens afwijking:
  1. systemen die gebruik maken van het genereren van of in de ruimte doseren van ozon
  2. systemen die gebruik maken van koude plasma
  3. systemen die gebruik maken van UV-C-licht met een golflengte die buiten het interval van 240-280 nm ligt
  4. systemen die gebruik maken van UV in combinatie met fotokatalytische vaste stoffen (hoofdzakelijk TiO2;
  5. systemen die gebruik maken van ionisatie van de lucht zonder de precipitaten op te vangen
  6. systemen die gebruik maken van het in de ruimte of luchtstroom doseren van waterstofperoxide
Vanaf 18 mei 2024 moeten fabrikanten of importeurs van luchtzuiveringssystemen die beweren doeltreffend te zijn tegen virussen, een erkenningsaanvraag indienen bij de FOD. Als de analyse van de geleverde bewijzen positief is, krijgt het toestel een erkenningslabel. Dit label moet worden vermeld op de verpakking van het systeem, in de technische handleiding en/of op de online verkoopsite.

Indien u een systeem wenst aan te kopen, let dan in het bijzonder op:
  • De lawaaiproductie van het toestel voor de stand waarin u het zal willen gebruiken.
  • Het totale debiet aan gezuiverde lucht in die stand. Dit debiet wordt de Clean Air Delivery Rate genoemd.
  • De (mogelijke) werking tegen andere polluenten. Systemen die aerosolen verwijderen zullen bv. ook fijnstof reduceren.
  • De onderhoudskosten van het toestel. Naast de aankoopkosten kunnen deze ook significant de totale uitbatingskost van het toestel beïnvloeden.
Tegen de zomer 2024 verschijnt een praktische gids voor het kiezen van een luchtzuiveringssysteem, waarvan momenteel nog enkel een draftversie beschikbaar is. Via het platform voor binnenluchtkwaliteit loopt er een consultatie over deze tekst.
 

Meer in senTRAL:
Bron
  • FOD Volksgezondheid
Extra informatie