Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Kwart arbeidsongevallen gebeurt bij nieuwe medewerkers

Nieuws - 29/04/2024
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers


Ongeveer een kwart van de arbeidsongevallen treft medewerkers die minder dan een jaar in dienst zijn. Dit is een belangrijke statistiek uit een nieuw rapport van verzekeraar AXA Belgium, gepubliceerd in het kader van de Wereldveiligheidsdag op 28 april. Het benadrukt het belang van een goede introductie en training voor nieuwkomers in elke sector.

  
Verhoogd risico bij nieuwkomers

De analyse van AXA Belgium van hun klantgegevens van 2019 tot 2023 laat zien dat één op de vier mensen die betrokken raken bij een arbeidsongeval minder dan een jaar bij hun werkgever werkt. Nog eens 18% van de ongevallen betreft medewerkers met een dienstverband van één tot drie jaar. Dit betekent dat bijna de helft van alle arbeidsongevallen gebeurt bij werknemers die minder dan drie jaar in dienst zijn, wat aantoont dat het risico op ongevallen significant hoger is bij nieuwe werknemers.

 
Misvatting over "nieuwe medewerkers"

Vaak wordt ten onrechte aangenomen dat "nieuwe medewerkers" gelijkstaan aan "jonge werknemers". Uit de gegevens blijkt echter dat meer dan een kwart van de nieuwe medewerkers die een arbeidsongeval ervaren, ouder is dan 40 jaar. Dit toont aan dat ongeacht de leeftijd, alle nieuwe werknemers baat hebben bij een gedegen inwerkperiode en de juiste training.

 
Oorzaken en preventie van ongevallen

Nieuwe werknemers hebben vaker ongelukken door het verliezen van controle over machines, terwijl ongevallen door vallen en struikelen frequenter voorkomen bij meer ervaren werknemers. Dit kan worden toegeschreven aan een afname in alertheid na vele jaren hetzelfde werk te doen. Voor zowel nieuwe als ervaren medewerkers is het essentieel dat leidinggevenden hun voorbeeldfunctie erkennen, aangezien hun gedrag snel wordt opgemerkt en nagevolgd door hun team.

 
Sectoren met hoog risico

De top vijf sectoren met het hoogste risico op arbeidsongevallen omvatten uitzendkrachten, detailhandel, bouw, groothandel en horeca. Bij uitzendkrachten wordt specifiek gekeken naar de duur van hun tewerkstelling bij een bepaalde firma, vaak gekenmerkt door korte contracten. Dit benadrukt het belang van een zorgvuldige introductie bij elke nieuwe opdracht.

 
Impact van arbeidsongevallen

In termen van de ernst van ongevallen blijkt dat ongeveer een derde van de gewonde werknemers hun werkzaamheden direct kan voortzetten, terwijl nog eens een kwart binnen een week weer aan het werk is. Echter, 11% van de slachtoffers is twee maanden of langer afwezig. Dit onderstreept de noodzaak van preventie, niet alleen voor de productiviteit maar ook voor het welzijn van alle medewerkers.

Aandacht voor de risico's voor nieuwe werknemers en continu werken aan verbetering van onthaalprocedures en trainingen zal niet alleen de veiligheid op de werkvloer verbeteren, maar ook een positieve impact hebben op de algehele bedrijfsvoering.
 
 
Meer in senTRAL:
 
Bronnen:
  • ZigZagHR - 1 op 4 arbeidsongevallen gebeurt bij medewerkers minder dan 1 jaar in dienst
  • Het Nieuwsblad - Nieuwe werkkrachten hebben vaker arbeidsongeval
  • HLN - Kwart arbeidsongevallen gebeurt bij nieuwe medewerkers