Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Renovatiewerken in oude gebouwen: grotere kans op brand?

Nieuws - 14/05/2024
-
Auteur(s): 
Geert Van Cauwenberge


In het voorjaar van 2024 brak in de Notre-Dame van Parijs, het beursgebouw van Kopenhagen en het vroegere Brusselse Muntcentrum brand uit tijdens renovatiewerken.
 

Volgens Dirk Van Kerckhove, directeur bij de beroepsfederatie van de dakwerker Embuild Connect, moet je bij renovatiewerken altijd rekening houden met brand. "Bij renovatiewerken heb je vaak te maken met oudere gebouwen, die gekenmerkt worden door een heel droge structuur. Zo kunnen droog hout en houtstof zich tientallen of honderden jaren ophopen aan de basis van een dakconstructie. Zodra daar een open vlam in de buurt komt, is er een groot risico dat er brand ontstaat. Dit brandproces kan nog versneld worden als in de dakstructuren tal van vogelnesten aanwezig zijn, te vergelijken met een barbecue in hoog gras.”

 
Brandend isolatiemateriaal
Ook ouder isolatiemateriaal is volgens Van Kerckhove vaak zeer brandbaar. "Bij isolatiemateriaal dat vuur vat, kunnen druppels brandend naar beneden vallen. Hierdoor verspreidt het vuur zich snel verder in een gebouw. Een extra risico vormt isolatiemateriaal in een spouwmuur, omdat een brand zich dan ruim verspreidt en zeer moeilijk te blussen is. Vandaag is isolatiemateriaal veel minder brandbaar, waarbij het bovendien vaak ingewerkt wordt in gevelconstructies om de verspreiding van brand tegen te gaan.”
 
Focus op veiligheid
Volgens Van Kerckhove zijn aannemers en hun personeel voldoende opgeleid om proactief aandacht te hebben voor deze risico's. "Bij een renovatie is er een veiligheidscoördinator die op de risico's toeziet. Een arbeider die met open vlam op een dak komt, moet trouwens altijd een blustoestel in de buurt hebben om een eerste brand te kunnen blussen. Bij grotere werken wordt er vaak gewerkt met een vuurvergunning die de dakwerker iedere dag moet invullen voor hij of zij met open vlam het dak op gaat."
 
Ook in de materialen ziet Van Kerckhove een positieve evolutie: “Bouwmaterialen hebben alsmaar meer een zelfklevende toepassing, wat het werken met open vlam beperkt.”


Meer in senTRAL
:
 
Bron:
  • Vrt