Vraag over het gebruik
Andere vraag

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over welzijn op het werk, milieu en arbeidsgeneeskunde?

Toekomstige ouders en hun baby’s beter beschermen tegen hormoonverstoorders, ook op het werk

Nieuws - 04/06/2024
-
Auteur(s): 
Edelhart Kempeneers


De FOD Volksgezondheid start, samen met de gewesten en gemeenschappen, een campagne om zwangere vrouwen en vrouwen met kinderwens te informeren over de gevaren van hormoonverstoorders. Blootstelling aan deze stoffen tijdens de zwangerschap kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen voor zowel de moeder als de baby. Ze worden in verband gebracht met aandoeningen zoals diabetes, autisme, endometriose en sommige kankers. Ook op de werkvloer moet hier aandacht aan besteed worden, in het kader van de Welzijnswet en Moederschapsbescherming.
 
 
Wat zijn hormoonverstoorders?

Hormoonverstoorders zijn chemische stoffen die de hormoonhuishouding van het lichaam verstoren. Deze stoffen, die niet van nature in het menselijk lichaam voorkomen, kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Ook tijdens ontwikkelingsfasen zoals de zwangerschap is er mogelijk een gezondheidsrisico, zo blijkt uit recent onderzoek. Ze zijn overal in het milieu aanwezig en hoewel de bewustwording groeit, is er nog veel te doen om mensen te leren hoe ze blootstelling kunnen beperken.

 
Zwangere vrouwen zijn bijzonder kwetsbaar

Zwangere vrouwen zijn extra gevoelig voor de effecten van hormoonverstoorders, net als jonge kinderen en adolescenten. BRecent onderzoek suggereert dat blootstelling aan deze stoffen tijdens de zwangerschap blijvende schade zou kunnen toebrengen aan de foetus en het risico op verschillende gezondheidsproblemen verhogen, zoals IQ-verlies, autisme, diabetes, obesitas en bepaalde kankers.

 
Belangrijkste tips om blootstelling te beperken
  1. Gebruik verzorgings- en schoonheidsproducten zonder schadelijke stoffen: Kies producten zonder parfum, bewaarmiddelen, kleurstoffen of essentiële oliën.
  2. Ventileer de woning: Verlucht de woning twee keer per dag gedurende vijftien minuten.
  3. Vermijd plastic in de magnetron: Warm voedsel op in een glazen kom in plaats van plastic.
  4. Was nieuwe kleding voor gebruik: Was nieuwe kledij en lakens altijd voor het eerste gebruik.
  5. Vermijd kluswerk tijdens de zwangerschap: Voer geen verf- en opknapwerken uit tijdens de zwangerschap. Laat de babykamer vroeg inrichten zodat deze goed geventileerd kan worden voor de geboorte.
Voor een volledige lijst met aanbevelingen, bezoek www.hormoonverstoorders.be.
 
Andere maatregelen

Op Europees niveau worden maatregelen genomen om de aanwezigheid van hormoonverstoorders te beperken, zoals via de REACH en CLP verordeningen. In België wordt gewerkt aan preventiemaatregelen binnen het Nationaal Actieplan Hormoonverstoorders (NAPED). Dit omvat wetenschappelijk onderzoek, versterking van wetgeving en campagnes zoals deze. Sinds 2023 zijn hormoonverstoorders opgenomen in de Belgische Codex over het welzijn op het werk, om werknemers, vooral zwangere vrouwen, beter te beschermen. Elke werkgever waar werknemers mogelijk blootgesteld worden aan hormoonverstoorders, dienen maatregelen te treffen in het kader van de Welzijnswet en in het bijzonder boek X, titel 5 over Moederschapsbescherming.

 
Een gezamenlijke campagne

Deze campagne is tot stand gekomen in samenwerking met talrijke partners, waaronder FOD Volksgezondheid, AVIQ, Sciensano en verschillende ziekenhuizen en mutualiteiten. De dienst ervaringsdeskundigen van de POD Maatschappelijke Integratie heeft geholpen de boodschappen te formuleren om ook mensen in kwetsbare situaties te bereiken.

De komende maanden zullen alle partners de campagneboodschappen verspreiden via hun kanalen en sociale media. Affiches en postkaarten met de belangrijkste boodschappen zullen beschikbaar zijn in dokterspraktijken, ziekenhuizen en consultatiebureaus.

 
 
Meer in senTRAL:
 
Bronnen:
  • News.Belgium - Toekomstige mama's en hun baby’s beter beschermen tegen hormoonverstoorders
  • FOD Volksgezondheid - Hormoonverstoorders