De Raad nam op 14 oktober een verordening aan betreffende de indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen (CLP-verordening). Dit was de laatste stap in de besluitvormingsprocedure.
De CLP-verordening actualiseert de bestaande EU-wetgeving van 2008 (Verordening (EG)1272/2008), verduidelijkt de regels voor de etikettering van chemische stoffen en past deze aan verschillende vormen van handel aan (zoals onlinehandel of bulkverkoop bij navulstations). De verordening bevordert ook de circulariteit van chemische producten, maakt de etikettering (met inbegrip van digitale etikettering) duidelijker en leesbaarder en zorgt voor een hoger niveau van bescherming tegen chemische gevaren. Achtergrond
De herziening van de CLP is, naast de geplande herziening van de REACH-verordening, een belangrijk onderdeel van de strategie voor duurzame chemische stoffen, die een belangrijke bouwsteen is van de Europese Green Deal.
Het voorstel van de Commissie werd op 19 december 2022 ingediend en de Raad besliste op 30 juni 2023 over zijn mandaat om onderhandelingen met het Europees Parlement te starten. Beide instellingen bereikten op 5 december 2023 een voorlopig akkoord. Sindsdien is het voorlopige akkoord verlopen volgens de rectificatieprocedure tijdens de EU-verkiezingen. Het is uiteindelijk in eerste lezing aangenomen.
Betere bescherming aangepast aan nieuwe gevaren
De risico's die verbonden zijn aan chemische producten vereisen specifieke wetgeving voor de indeling, etikettering en verpakking ervan. De CLP-verordening van 2008 was onvoldoende aangepast aan de opkomst van nieuwe gevaren (bv. de aanwezigheid van hormoon-ontregelende stoffen of het langetermijneffect van bepaalde stoffen), nieuwe trends in de verkoop in de digitale en circulaire economie, zoals online winkelen of bulkaankopen, en digitale etikettering.
De aangenomen herziening van de CLP-verordening vergemakkelijkt de rapportage over nieuwe gevaren in verband met chemische stoffen die op de markt worden gebracht. Ze geeft de Commissie en de andere belanghebbenden nieuwe bevoegdheden om schadelijke stoffen in te delen en de identificatie ervan te versnellen. Ook de vereisten voor een vrijwillige digitale etikettering worden nu vastgelegd. De nieuwe verordening introduceert specifieke regels bij de navulstations voor chemische producten. De verordening wijzigt meer dan 30 artikelen (en 3 bijlagen) uit de vorige verordening en voegt nog een aantal nieuwe artikelen toe. Ze introduceert dus een aantal maatregelen, waaronder:
- betere en snellere procedures voor alle actoren om informatie te verstrekken over de gevaren van chemische stoffen die in de EU op de markt worden gebracht;
- communicatie over de gevaren van chemische stoffen, ook online, door eenvoudiger en duidelijker etiketterings- en reclamevoorschriften (d.w.z. een minimale lettergrootte voor etiketten van chemische stoffen);
- nieuwe bevoegdheden voor de Commissie (naast de lidstaten en de industrie) om de procedure voor het identificeren van gevaarlijke stoffen te versnellen en de nodige indelingsvoorstellen te doen;
- specifieke regels voor navulbare chemische producten, zodat consumenten chemische producten die in bulk worden verkocht, zoals huishoudchemicaliën, veilig kunnen kopen en gebruiken.
De verordening zal van toepassing zijn op alle vaste stofchemicaliën, zoals petrochemische producten. Er is wel een afwijking van vijf jaar voor stoffen met meer dan één bestanddeel ("more-than-one constituent" of MOCS) van botanische oorsprong (planten of plantendelen) die niet chemisch zijn gewijzigd. Zodra die termijn is verstreken, kan de Commissie nieuwe wetgeving voorstellen op basis van de meest recente wetenschappelijke kennis.
Volgende stappen
Na de ondertekening van de aangenomen wettekst verordening door de voorzitter van het Europees Parlement en de voorzitter van de Raad zal de nieuwe CLP-verordening worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie en drie dagen later in werking treden.
Ongetwijfeld zal op termijn ook de CLP-Guidance die door de European Chemicals Agency (ECHA) is opgesteld, worden geactualiseerd.
Meer in senTRAL:
Bron:
- Chemicals - Consilium (europa.eu)
- Wat houdt CLP in? - ECHA (europa.eu)